BiH

Željezničari u Banjaluci odlučili da do ispunjenja zahtjeva nastavljaju sa štrajkom

Radnici Željeznica bh. entiteta Republike Srpske koji su prije pet dana počeli štrajk glažu na željezničkoj stanici u Banjaluci odlučili su da nastavljaju štrajk, a do ispunjenja zahtjeva drugi radnici blokiraće prugu na ovoj stanici, javlja Anadolu Agency (AA).

No image - Haber.ba

“Donijeli smo odluku da nastavljamo štrajk glađu, jer nam nisu ispunili naše zahtjeve. Prvi zahtjev je bila plata, nisu je isplatili, imamo informaciju da su platili dvije naknade za tople obrok i prevoz i to je sve što su ispunili”, rekao je Zlatko Marin, predsjednik Samostalnog sindikata Saobraćajno-transportne djelatnosti u Željeznicama bh. entiteta RS koji takođe štrajkuje glađu.

Prema njegovim riječima, tražili su i da se ne pokreću disciplinski postupci i poštivanje sudskih presuda.

“Tvrde da nemaju sredstava, to je jedan od dokaza koliko oni vode računa o nama radnicima”, kazao je Marin.

Objasnio je da su tokom dana štrajkači bili na pregovorima sa dva direktora iz ovog preduzeća.

“Otišli su za Doboj, a rekli su da idu u Vladu i da će se vratiti. Međutim, od toga nema ništa”, rekao je Marin i dodao da više nemaju nikakvih informacija.

Prema njegovim riječima, dvanaestorici štrajkača glađu pridružiće se još radnika Željeznica bh. entiteta RS. Istakao je da oni ostaju pri svojoj odluci dok ne želi da se miješa u odluku drugih radnika koji su blokirali prugu na stanici u Banjaluci.

“Ostajemo dok se ne ispune zahtjevi”, poručio je Zoran Kovačević iz Novog Grada koji je s kolegama blokirao jednu od lokomotiva.

Naglasio je da će oni ostati tu dok ne bude isplaćena plata, pa makar to bilo i do kraja mjeseca.

Drugi radnici Željeznica bh. entiteta RS rekli su da su od 10.000 KM, koliko preduzeće duguje pojedinačno radnicima, tražili oko 700-800 KM, a danas im je uplaćeno 200 KM što nije dovoljno da odustanu od protesta.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh