BiH

Koja imena roditelji najčešće daju djeci u BiH

Agencija za statistiku BiH ne raspolaže podacima o najčešće davanim, odnosno najpopularnijim imenima djece rođene u BiH. Te podatke oni dobivaju, ali ih, kako su pojasnili, ne mogu obraditi i objaviti zbog različite metodologije brojanja djece u dva entitetska zavoda za statistiku.

No image - Haber.ba

Tako Zavod za statistiku FBiH svake godine objavi podatak o 100 najpopularnijih imena djece koja su upisana u matične knjige rođenih, a Zavod za statistiku bh. entiteta RS svake godine objavljuje podatak o pet najpopularnijih imena, bez navođenja broja djece upisanih u knjige rođenih. Također, zbog komplikovanog unutrašnjeg uređenja entiteta, proces prikupljanja ovih podataka traje dugo pa su tek u martu ove godine objavljeni podaci o najpopularnijim imenima za 2015. godinu, piše “Avaz“…

U Fedraciji je, kako se navodi u podacima Zavoda za statistiku FBiH, najpopularnije žensko ime u 2015. godini bilo Amina. Ovo ime dobilo je 297 djevojčica, na drugom mjestu bilo je ime Sara, koje su dobile 254 djevojčice, a na trećem Emina (244). Kada je riječ o dječacima, najpopularnije muško ime bilo je Ahmed i tako su nazvana 263 dječaka, na drugom mjestu je Amar (246), a na trećem Daris (217).

U bh. entitetu Republici Srpskoj najpopularnije muško ime u 2015. bilo je Stefan, na drugom mjestu je Luka, a na trećem Nikola. Djevojčice su najčešće dobivale ime Marija, Ana i Milica.

U Federaciji BiH među popularnijim ženskim imenima su i Sajra (104), Alina (102), Sumeja (61). Među neobičnijim imenima, koja se nalaze na listi je i Aylin (31), a neka imena sa spiska možemo povezati i s rastućom popularnošću turskih sapunica u našoj državi. Tako je ime Zejneb dobilo 25 djevojčica, a 24 su nazvane Elif.

Kad je riječ o muškim imenima u FBiH, na listi su i Danin (84), Džan (77), Adian (56). Kada su u pitanju malo neobičnija imena, tu su Mihael (49), Afan (43), Rejjan (27) i Gabrijel (22).

214 djece bez imena

Na federalnom spisku 100 popularnih imena postoji i kategorija “Nema imena”. Prema tim podacima, 97 djevojčica i 117 dječaka u 2015. nije dobilo ime. Međutim, riječ je o djeci čiji su roditelji bili neodlučni pa su imena upisali naknadno.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh