ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
BiH

Danas početak žalbene rasprave u predmetu protiv čelnika tzv. “Herceg-Bosne”

Sedmodnevna rasprava o žalbama na prvostepenu presudu šestorici bosanskohercegovačkih Hrvata, počinje danas u Haagu, pred Žalbenim vijećem Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju. Žalbu su, Međunarodnom sudu pravde podnijeli Hrvati koji su ranije osuđeni za ratne zločine u BiH.

"Hercegovačka" šestorka HZ HB - Screenshot/YouTube

Simptomatično je da su i danas vidiljivi obrisi njihovog zločina i pokušaji da unutar granica Bosne i Hercegovine formiraju Hrvatsku republiku Herceg – Bosnu, zbog čega je raseljeno hrvatsko stanovništvo sa područja srednje Bosne  i nastanjeno na područje Hercegovijne gdje su nadomak Stoca i Čapljine nikla sela čija imena i danas slave idejne tvorce Herceg –Bosne, Bobanovo Selo, Šuškovo Selo, a brojna su i sela oko Ljubuškog i Mostara. Poražavajuća je činjenica da je većina ovog stanovništva, naseljenog u sušnim dijelovima Hercegovine, danas na rubu egzistencije i bez ikakve perspektive iako im je omogućen povratak na prijeratna ognjišta, piše “Haber.ba“…

Šestorica bh.Hrvata (Jadranko Prlić, Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Valentin Ćorić i Berislav Pušić) vinovnici su udruženog zločinačkog poduhvata u kojem je učestvovao i dio političkog i vojnog vođstva Republike Hrvatske uključujući i tadašnjeg predsjednika Franju Tuđmana. Taj zločinački poduhvat trebao je obezbijediti uspostavu hrvatskog entiteta u granicama nekadašnje Banovine Hrvatske iz 1939. godine i njegovo pripajanje Rebublici Hrvatskoj kako bi se ostvarilo ujedinjenje hrvatskog naroda u slučaju raspada BiH.

Prlić i ostali ovaj plan su namjeravali ostvariti progonom i etničkim čišćenjem Bošnjaka pa su na području Hercegovine osnovali konclogore kakvi nisu viđeni još od perioda Drugog svjetskog rata. Tu su do smrti maltretirali na desetine hiljada muškaraca Bošnjaka dok su žene mučki zlostavljali. Simptomatično je da su dah kulturnohistrorijske posebnosti BiH Prlić i ostali željeli uništiti pa su pored autentičnih vjerskih i kulturnih objekata na meti imali i Stari most u Mostaru kojeg su srušili 9. novembra 1993.  godine.

Za zlodjela nad Bošnjacima, Haški sud je Prlića i ostale u maju 2013. godine nepravosnažno osudio na kazne od 10 do 25 godina zatvora. Odbrani zločinačke šestorke je data mogućnost žalbe pa će isti krenuvši od danas, tokom sedmodnevne rasprave dobiti po jedan dan za iznošenje žalbe dok je jedan dan na raspolaganju tužilaštvu. Na kraju žalbene rasprave, ukoliko odabere da se lično obrato žalbenom vijeću, svaki osuđenik će imati po deset minuta na raspolaganju.

Pravosnažna presuda žalbenoga vijeća kojim predsjedava sudijaCarmel Agius očekuje krajem 2017. godine.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh