BiH

Adil Osmanović: “Pasoša će biti, uskoro i jeftiniji”

Ministar civilnih poslova Adil Osmanović kazao je za “Avaz” da građani BiH neće ostati bez pasoša, te da se tenderska procedura privodi kraju.

No image - Haber.ba

Naime, prema ranijim najavama zbog nedostatka pasoških knjižica ne bi bilo moguće izdavati pasoše

“Uspješno završavamo tendersku proceduru i sve se privodi kraju”, kazao je Osmanović.

On je kazao da će i po ovom tenderu pasoške knjižice moći samo izdavati kompanija “Muhlbauer”, koja je i do sada to radila.

“Jedini oni mogu, jer svakoj drugoj komapniji bi trebalo četiri mjeseca da počene s izdavanjem. Nama je u ovom trenutku bilo važno da se ne prekine kontinuitet. Mi ćemo odmah, možda za mjesec, raspisati novi, međunarodni tender, pa očekujemo da se prijave i evropske kompanije”, naveo je on.

Osmanović je istakao da sada neće biti moguće korigovati cijenu pasoša, ali da bi to nakon novog tendera svakako moglo, i da se to može očekivati.

Na danas održanoj press-konferenciji Osmanović je podsjetio kako je u proteklih godinu tekao proces raspisivanja tendera.

“U 2016. godini raspisana su dva tendera. Prvi, 16. maja, koji je poništen od strane Ureda za razmatranje žalbi, 20. oktobra. Drugi tender je od 18. novembra, koji je također poništen 22. decembra, jer je uvažena žalba francuske kompanije “Gimalto”, kazao je Osmanović.

On je naveo da vremenski nije bilo moguće raspisati treći međunarodni tender, piše “Avaz“…

“To je prelazno rješenje kako bi bh. građani mogli izvaditi pasoše”, rekao je on.

Dodao je da će nakon 20. marta biti potpisan ugovor na godinu dana.

“U međuvremenu će se raspisati još jedan međunarodni tender na kome će učestvovati sve firme. I nakon toga će se sklopiti ugovor na četiri godine”, kazao je Osmanović.

Vojin Mikatović, zamjenik Osmanovića, rekao je da Tužilaštvo BiH treba da radi svoj posao.

“Svi problemi su nastali i prije našeg mandata, ali uspjeli smo. Građani neće ostati bez pasoša. Pravosuđe je rak rana bh. društva”, naveo je Mikatović.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh