ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
BiH

Bosanci Mijo Jozaljić i Alojzije Vijakčić posljednji kovači u Evropi

Nadomak malog bh. mjesta Vareša, u unutrašnjosti planine Zvijezda, nalazi se selo Oćevija. Mali broj stanovnika i danas baštini neke od zanata koji su potpuno iščezli iz danas savremenih dijelova svijeta.

Praktikujući srednjovjekovni način obrade željeza, porodice Mije Jozaljića i Alojzije Vijakčića ubrajaju se među posljednje kovače u Evropi. Do danas su uspjeli od zaborava sačuvati kovački zanat koji teško da se po kvaliteti može mjeriti sa mašinskom obradom. Njihove poljoprivredne alatke, potkovice, posuđe su mnogo ljepši, dugotrajniji i kvalitetniji nego li oni koji se danas kupuju u savremenim prodavnicama.

U porodici Jozeljić kovački zanat se već 6 stoljeća prenosi sa koljena na koljeno. Glavni kovač u ovoj porodici Mijo Jozeljić za “Deutsche Welle” tvrdi da su se  ovim zanatom bavili njegov otac, djed, pradjed.

“Ne zna se ni ko je prvi započeo”, ponosno ističe Jozeljić.

U selu Oćevija godinama se kovačkim zanatom bavi i Alojzije Vijakčić. Vještinu srednjovjekovne obrade željeza naučio je od svojih predaka a zanat je usavršio još kao dječarak od 13 godina.

“Nekad se dobro radilo”, sa sjetom priča Alojzije napominjući da je u njegovom mjestu 70-ih godina aktivno radilo 67 ljudi.

“Do rata se radilo dosta dobro. Proizvodili smo poljoprivredni alat, potkovice, sačeve, tepsije…”, pojašnjava Alojzije koji je dobitnik i Povelje za doprios očuvanju kulturnog naslijeđa BiH, piše “Haber.ba“…

I Jozeljić i Vijakčić su, poput drugih ljudi iz svoga kraja, imali priliku da napuste BiH i život nastave na nekom drugom kraju u nekom drugom poslu ali saglasni su da “kada bi opet bili mladi, opet bi se ovog prihvatili”.

“Ovo je stvarno naporan i težak posao, ali naviknete i vidite da ima i gore. Počeo sam od malena, zaljubio sam se u posao i radim i sada”, tvrdi Alojzije, a Jozeljić kroz osmjeh dodaje da:

“Šta god da radiš radi sa ljubavlju. Jer ako praviš iz ljubavi ići će, a ako radiš na silu onda bolje je to odmah bataliti i napustiti.”

Država BiH se u posljednje vrijeme navodno vodi brigu o starim zanatima ali… još uvijek je to samo mrtvo slovo na papiru jer se ništa konkretno nije napravilo na brendiranju tih proizvoda i njihovoj prezentaciji. Svjedok toga su i kovači iz sela Oćevije čije su kovačnice proglašene nacionalnim spomenicima. Oni od toga i nemaju Bog zna kakvu korist pa ni u turističkom a kamo li u ekonomskom smislu.

 

 


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh