BiH

Vučić – Dodik: Podrška realizaciji regionalnih razvojnih projekata

Premijer Republike Srbije Aleksandar Vučić, koji boravi u Bosni i Hercegovini povodom održavanja samita premijera zemalja zapadnog Balkana, susreo se danas u Istočnom Sarajevu s predsjednikom bh. entiteta Republike Srpske (RS) Miloradom Dodikom.

Aleksandar Vučić i Milorad Dodik - Fena

Razgovarano je o stanju privrede i infrastrukture te političkoj situaciji u BiH, uključujući i određene razvojne projekte regionalnog i lokalnog karaktera, te načine na koje bi Srbija mogla pružiti pomoć na tom planu, javlja “Fena”…

Budući da se premijer Vučić nije obraćao medijima, o toku i ključnim pitanjima koja su bila u fokusu razgovora novinare je upoznao predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik, istakavši spremnost ovog bh. entiteta da aktivno učestvuje u realizaciji projekata regionalnog karaktera, s naglaskom na iznalaženje modaliteta za otvaranje novih radnih mjesta.

“Ideja je da se ‘napadnu’ projekti koji imaju regionalni značaj uz podršku Evropske unije (EU)”, kazao je Dodik, ocijenivši to izvrsnom prilikom, te pozivajući na brže riješavanje određenih pitanja.

Kazao je da podržava infrastrukturno povezivanje Bosne i Hercegovine i Srbije i izgradnju saobraćajnica, uključujući i autoput do Sarajeva, uz napomenu da je bh. entitet RS zainteresovan da učestvuje u određivanju trase te saobraćajnice, te da želi da to bude u najboljem interesu autohtonog stanovništva.

Odgovarajući na novinarske upite u vezi s aktuelnim projektima, Dodik je naglasio da još nije riješen problem s Republikom Hrvatskom u vezi s izgradnjom mosta na Savi, te pozvao nadležne institucije u BiH i strukture EU, kao i R Hrvatsku da se dodatno angažuju na tom planu.

U kontekstu Vučićeve posjete Berlinu, predsjednik bh. entiteta RS je kazao da je premijer Srbije prepoznat od EU-a kao lider koji može da garantuje i osigura stabilnost u regionu.

Istovremeno, odbacio je spekulacije o tome da je on (Dodik) protiv Vučićevog izbora za predsjednika Republike Srbije, potcrtavajući da izuzetno cijeni sve ono što je on uradio kao premijer i njegov doprinos napretku koji je Srbija ostvarila, te da takva orijentacija na političkom planu uživa njegovu punu podršku, uz opasku da je izgradnja jake i stabilne Srbije garant regionalne bezbjednosti, te da pomaže u značajnoj mjeri bh. entitetu RS.

Na upit u vezi s izjavom predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović o tome da treba mijenjati Daytonski sporazum, Dodik je odgovorio da ne zna šta je motiv za takvu tvrdnju, podsjećajući da daytonski Ustav BiH ima jasnu proceduru na tom planu.

“Nisam siguran da je moguće doći do neke nove međunarodne konferencije, a i međunarodne okolnosti su takve da nije izvjesno šta bi takva konferencija mogla da poluči kao ozbiljan rezultat”, precizirao je Dodik, navodeći da ostaje da se poštuju procedure, te podsjećajući da u Ustavu BiH piše da se taj akt može mijenjati na bazi sporazuma dva entiteta.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh