ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
BiH

Delegacija Vijeća ministara BiH posjetila Vojvođansku vladu

Bosna i Hercegovina biće zemlja partner ovogodišnje Međunarodnog poljoprivrednog sajma, dogovoreno je na današnjem sastanku delegacije Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i predstavnika Pokrajinske vlade Vojvodine i poslovodstva Novosadskog sajma, javlja Anadolu Agency.

No image - Haber.ba

“Bosna i Hercegovina priželjkivala da bude zemlja partner najvećem sajmu na prostoru Jugoistočne Evrope. BiH će s pravom biti dobar partner. A ima puno razloga za to, jer je Srbija drugi ekonomski partner Bosne i Hercegovine”, izjavio je u obraćanju medijima nakon sastanka Mirko Šarović, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BiH.

On je rekao da ekonomska saradnja između Srbije i BiH iznosi milijardu i po eura godišnje, od čega Srbija u Bosnu i Hercegovinu izveze robe od oko milijardu eura, dok iz BiH u susjednu zemlju ide oko 500 miliona eura godišnje.

Značajan udio u ekonomskoj saradnji dvaju zemalja predstavljaju poljoprivredni proizvodi, a Vojvodina kao poljoprivredni region i firme iz Vojvodine imaju veliki udio, ocjenio je Šarović, zbog čega je i uspostavljena saradnja i sa Novosadskim sajmom.

“To je poruka pametne politike i putokaz kojim putem treba da ide region i odnosi između dvije susjedne i prijateljska zemlje. Razgovarali smo o učešću poljoprivrednog sektora, posebno vinskog sektora na predstojećem sajmu u Mostaru, ali i zajedničkom nastupu na trećim tržištima. Mislim da naša saradnja nije prazna priča. Radi se o ozbiljnoj saradnji. BiH je treći ili četvrti partner Srbije, ali mislim da ni izdaleka nismo iskoristili sve mogućnosti, pogotovo u oblasti poljoprivrede gdje je Vojvodine lider i gdje može mnogo da pruži“, naglasio je Mirko Šarović.

Predsjednik Pokrajinske vlade Vojvodine Igor Mirović naglasio je da će dogovor da BiH bude zemlja partner Međunarodnog poljoprivrednog sajma posebno obradovati privrednike koji se bave agrobiznisom u obje države.

To će, kako je ocjenio, otvoriti mogućnost saradnje dvaju država međusobno za zajednički nastup na tržištima Turske, Rusije i zemljama sa kojima dvije države imaju potpisane posebne sporazume o trgovini. On je još dodao da se razgovaralo i o zajedničkim aplikacijama prema fondovima Evropske unije, pograničnoj saradnji, intenziviranju saradnje Privredne komore Vojvodine sa privrednim komorama u BiH, i turističkim potencijalima.

“Mnogo je prostora za konkretnu privrednu saradnju, jer je BiH jedan od najvećih partnera Srbije. Želimo mnogo više investicija iz Bosne i Hercegovine u Srbiji, i investicija Srbije u BiH”, kazao je Mirović, navodeći da se radi o značajnoj posjeti delegacije Bosne i Hercegovine na kojoj su definisani potencijali i u narednom periodu će se raditi na realizaciji dogovorenih ciljeva.

Pored Šarovića, u delegaciji Bosne i Hercegovine bili su Dušan Nešković, pomoćnik ministra za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BiH i Lazar Mirkić, ambasador BiH u Republici Srbiji.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh