BiH

Na današnji dan ubijen Jozo Leutar, zamjenik ministra unutrašnjih poslova FBiH

Prije 18 godina, dana 16. marta 1999. godine, u 8h ujutro Jozo Leutar, zamjenik ministra za unutrašnje poslove Federacije BiH krenuo je na posao u službenom vozilu “VW Golf III”.

Približavajući se naselju Ciglane, na raskrsnici u blizini tadašnje ambasade Sjedinjenih američkih država u BiH, automobil je eksplodirao. Sa Leutarom se tad u automobilu nalazio službeni vozač Željko Ćosić.

Sa po život opasnim ranama Leutar je prebačen u bolnicu Koševo gdje je nakon 12 dana izgubio bitku za život, dok je vozač Ćosić preživio sa nekoliko povreda.

Uz ubistvo austrougarskog prijestolonasljednika Franca Ferdinanda ( čime je započeo I svjetski rat), atentat na Leutara je politički atentat koji je Sarajevo stavio u centar svjetske javnosti.

Uprkos angažmana velikog broja domaćih i stranih istražnih organa među kojima su bili i IPTF i FBI, slučaj Leutar nije riješen. Tokom istrage osimnjičen je bio i sam Leutarov vozač Željko Ćosić ali i Zoran Bašić te Dominik Ilijašević Como. Protiv njih je pokrenut i sudski proces tokom kojeg su krajem 2002 godine, zbog nedostatka dokaza, oslobođeni odgovornosti.

Haber.ba” podsjeća da je Jozo Leutar čitav radni vijek proveo u policiji, a potom i u službi tadašnje državne sigurnosti. Do rata je u Sarajevu bio načelnik krim-policije. Novijoj bh historiji poznatiji je kao zapovjednik brigade HVO-a i načelnik sektora za poslove policije u MUP-u “Herceg-Bosne”…

Potpisivanjem Washingtonskog sporazuma 1994. godine i uspostavljanjem  Federacije BiH, imenovan je za zamjenika ministra za unutrašnje poslove u Vladi FBiH. Tu dužnost obavljao je do smrti izazvane atentatom koji obilježio noviju historiju BiH.

 

 


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh