BiH

ZVIZDIĆ OTVORIO BALKANSKI SAMIT: U fokusu projekti od regionalnog značaja

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić domaćin je današnjeg pripremnog sastanka premijera Zapadnog Balkana, uoči Sumita o Zapadnom Balkanu koji će se u okviru Berlinskog procesa ove godine održati 12. jula u Trstu, u Italiji.

Zvizdić - Avaz

Na Samit zemalja Zapadnog Balkana sudjeluju premijeri Republike Srbije Aleksandar Vučić, Crne Gore Duško Marković, Republike Makedonije Emil Dimitriev, Republike Albanije Edi Rama, Kosova Isa Mustafa, te komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn i ministar vanjskih poslova Italije Angelino Alfano, piše “Slobodna Bosna“…

U srijedu naveče je održana neformalna večera koju je organizovao predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Uoči večere, Vučić je novinarima rekao da će se na samitu umjesto o sukobima razgovarati o budućnosti i da se u Sarajevu osjeća sigurno.

U vrijeme kada postoji opasan izazov zbog pojačane nacionalističke retorike, zapadni Balkan mora više nego ikada da pojača regionalnu saradnju”, izjavio je komesar EU za proširenje i politiku susjedstva Johannes Hahn.

Povodom namjere srbijanskog premijera Aleksandra Vučića da na samitu lidera balkanske šestorke koji se danas održava u Sarajevu predstavi i plan o formiranju carinske unije na ovim prostorima, Hanh, koji će učestvovati na skupu, izjavio je za beogradsku “Politiku” da nema sumnje da će viši stepen ekonomske integracije učiniti zapadni Balkan atraktivnijim i konkurentnijim.

Komesar za proširenje smatra da bi države ovog dijela Evrope, koji je na putu ka članstvu u EU, trebalo da usklade svoj trgovinski sistem i uklone sve interne barijere kako bi se poboljšali kretanje kapitala i radne snage, trgovina robom i uslugama, što su osnovne četiri slobode zajedničkog tržišta.

“Sve će to privući više stranih direktnih investicija i dovesti do većeg ekonomskog rasta i otvaranja novih radnih mjesta. Zato Evropska unija podržava progresivno uspostavljanje zajedničkog tržišta u zemljama regiona, na osnovu pravila i principa EU, koji uključuje i carine, što su sve koraci koji vode osnivanju carinske unije na Balkanu”, kazao je Hanh.

On je uvjeren da će na sljedećem samitu balkanske šestorke koji će se održati na ljeto u Trstu, sve zemlje regiona uspjeti da se dogovore o konkretnima koracima kako da se izgradi snažno i konkurentno tržište zapadnog Balkana.

Na pitanje šta očekuje od sarajevskog skupa Hanh podsjeća da je prošle nedjelje Evropski savjet ponovo potvrdio svoju “nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi zapadnog Balkana”.

“Šefovi država i vlada EU ostaju privrženi i angažovani na svim nivoima u naporima da se podrži zapadni Balkan u sprovođenju evropski orijentisanih reformi i projekata. Ali u vrijeme kada postoji opasan izazov zbog pojačane nacionalističke retorike, zapadni Balkan mora više nego ikada da pojača regionalnu saradnju.

Očekujem da će premijeri na skupu u Sarajevu zajedno sjediti i razgovarati o izazovima i mogućnostima kako da se produbi saradnja u regionu, koja bi bila u korist njihovih građana. Takođe očekujem od njih da preuzmu vlasništvo nad ovim procesom koji je važan za zapadni Balkan, čiji je cilj da bude dio porodice EU”, rekao je Johannes Hanh.

U pozdravnom govoru Zvizdić je naglasio da sve zemlje regije optimistično koračaju i ispunjavaju uvjete koje su pred njima na putu evropskih integracija.

Naglasio je da od izuzetne važnosti Berlinski proces jer je to ubrzanje na putu EU, podsjećajući da put zemalja Balkana prema EU ne znači samo preuzimanje pravne stečevine, pristup fondovima i poboljšanje ekonomskog razvoja, za ove zemlje to znači stabilnost, mir i sigurnost.

Podsjetio je da je za BiH prošla godina bila najuspješnija godina kada je u pitanju njen put ka EU, jer je u toj godini prihvaćena aplikacija za članstvo, a Evropska komisija uručila je bh. institucijama Upitnik što je jedna od najsloženijih faza u priključenju EU.

Podvukao je da će BiH nastaviti voditi konstruktivnu regionalnu politiku u cilju rada na projektima od značaja za zemlje zapadnog Balkana, a današnji sastanak to potvrđuje odnosno potvrđuje zajedničku opredijeljenost za rad na regionalnoj saradnji.

Identificirao je da sve zemlje imaju i slične probleme poput nezaposlenosti posebno mladih, ekstremizam i korupcija.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh