ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
BiH

Aplikacija “E KONSULTACIJE” građanima pruža mogućnost direktne komunikacije sa vlastima u BiH

Vlasti BiH u aprilu prošle godine pokrenuli su web aplikaciju “E KONSULTACIJE” koja je građanima ove zemlje pružila mogućnost da preko interneta imaju pristup potpunim informacijama o procesu donošenja pravnih akata u BiH. Ova aplikacija bi trebala omogućiti i direktan komunikacijski kanal kojim bi bh građani mogli učestvovati u javnoj politici.

Sasvim je očekivano da za ovaj projekat bh vlasti nisu izdvojile novac, nego je projekat finansirala Evropska unija u sklopu svojih aktivnosti koje vodi pod imenom “Izgradnja kapaciteta institucija vlasti pri angažiranju u političkom dijalogu sa predstavnicima civilnog društva EU-e”.

Pored “običnih” građana u procesu “E KONSULTACIJA” mogu učestvovati i nevladine organizacije, aktivisti kao i svi oni na koje se odnose sporni akti, piše “Haber.ba“…

Ova aplikacija do sada je dobro iskorištena od strane Direkcije za evropske integracije koja je preko nje prikupljala odgovore građana na set pitanja iz Upitnika Evropske komisije.

Aplikacija “E KONSULTACIJE” za sada je pod patronatom Ministarstva pravde BiH koje je prošle godine samo njenim uvođenjem znatno unaprijedilo sistem transparentnosti. Iz ovog ministarstva ističu i da je njenim pokretanjem građanima dat alat sa kojim mogu direktno uticati na sadržaj i kvalitet propisa.

Od službenog pokretanja aplikacije za učešće u tzv e savjetovanju, registrovalo se oko 550 korisnika za 25 državnih institucija. Pohvalno je i da se u proces konsultacija sve više uključuju i predstavnici akademske zajednice BiH koji su, iako najrelevantniji za pojedine oblasti, nerijetko po strani kada je u pitanju proces donošenja odluka uključujući i one koji se direktno na njih odnose.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh