BiH

U Sarajevu kontrola higijene u javnom prijevozu, a ostatku BiH higijena se u javnom prijevozu uopće ne kontroliše

Kada je u pitanju svakodnevni život čovjeka, glavni grad Bosne i Hercegovine, po mnogo čemu prednjači u odnosu na druge urbane sredine u našoj zemlji. Ova tvrdnja vidljiva je i na polju higijene na gradskim ulicama na kojima, gotovo da je nemoguće vidjeti papirić, a kamoli nešto drugo. Korak dalje ide se sa brigom o higijeni u javnom prijevozu.

Početkom ove godine sarajevska Sanitarna inspekcija Kantonalne uprave za inspekcijske poslove izvršila je pojačanu kontrolu higijenskih uslova u vozilima javnog gradskog prijevoza na području šest općina Kantona Sarajevo.  Kontrolom je bio obuhvaćen tramvajski, trolejbuski, kombi i autobuski saobraćaj. Inspektori su kontrolisali putnička stajališta, službe za održavanje i higijenu u javnom prijevozu, te nadležne službe za provođenja općih mjera u sprečavanju i suzbijanju zaraznih bolesti.

Rezultat inspekcije: utvrđena su mehanička oštećenja opreme i površina u svim vozilima javnog prijevoza, primjećeno je i da se kruti otpad nakuplja tokom prijevoza putnika u vozilima, koji se po dolasku na glavni terminal čisti prije prijema novih putnika u vozila.

Sarajevski javni prijevoz nije mjesto zaraze, zaključili su inspektori,  piše “Haber.ba“…

Ovakvi higijenski uslovi mogu se smatrati zadovoljavajući, pogotovo uzme li se u obzir da se gotovo u svim drugim gradovima u BiH uopće ne ispituju higijenski uslovi prijevoznih sredstava. Ti poslovi u drugim bh. gradovima prepušteni su vozačima koji po svojoj ličnoj sklosti za čistoću brinu ima li otpada ali ne i ima li bakterija opasnih po ljudsko zdravlje. Haber.ba podsjeća da je 2014. godine na facebooku objavljeno svjedočenje jednog putnika u kojem je navedeno da je u autobusu neko izvršio veliku nuždu zbog čega su putnici bili smješteni samo u prvoj polovini autobusa, piše “Haber.ba”. Zapanjujuće je da niko od putnika nije agresivnije reagovao na ovakav incident.

Dok svako sarajevsko vozilo koje pripada javnom gradskom prijevozu uredno posjeduje dokaze o redovnoj mjesečnoj dezinfekciji, prijevozna sredstva u drugim općinama su, najblaže rečeno u zapuštenom stanju pa ne čudi da je gotovo nemoguće u njima putovati u ljetnim mjesecima.

Ovakvo stanje zasigurno bi trebalo promijeniti sistemskim djelovanjem u svim jedinicama lokalne samouprave a ne samo u centru države. Uvođenje redovne prakse kontrolisanja higijenskih uslova u sredstvima javnog prijevoza bilo bi za dobrobit svih njegovih korisnika jer nerijetko su upravo ta mjesta leglo bakterija koje direktno utječu na zdravlje ljudi, prvenstveno na ranjivu kategoriju kakva su djeca i starci.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh