ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
BiH

Telefonske sjednice: Česta praksa na svim nivoima vlasti u BiH

Pravdajući se riječima da zbog izuzetno komplikovanog državnog uređenja BiH, postojanja velikog broja zasebnih vlada, parlamenata, skupština i sl., ministri u entitetskim i kantonalnim vladama, a tako i zastupnici na državnom nivou pa i sami predsjednici, nerijetko kožne fotelje ovih institucija zamijene i za udobnost po privatnoj želji svakog političara ponaosob.

Za vrijeme telefonske sjednice političarev  telefon poprilično užaren jer dotični učestvuje u telefinskoj sjednici organa vlasti za koji je izabran.

Valja napomenuti da je praksa telefonskih sjednica svakog organa vlasti zagarantovana zakonskom regulativom kojeg je svaki nivo vlasti skrojio prema svojim mjerama i mogućnostima. U jednom su usaglašeni: sazivanje telefonske sjednice bi se trebala odnositi samo na hitne slučajeve. Ovakve sjednice saziva predsjednik ili premijer vlade ili skupštine dok se dnevni red i materijali nerijetko dostavljaju i elektronskim putem, piše “Haber.ba“…

Najčešća praksa je da se tada odluke usvajaju većinom glasova koji pristižu SMS porukom ili elektronskom poštom a ima i slučajeva očitovanja preko telefonskog poziva.

Vjerovali ili ne, navodno je ovaj sistem u našoj zemlji mnogo jednostavniji u odnosu na pojedine zemlje regiona u kojima se članovi vlade pojedinačno pozivaju telefonom kako bi se izjasnili o spornim odlukama. Nakon glasanja, rezultate utvrđuje premijer odnosno predsjednik.

Cijene njihovih telefona su basnoslovno velike ali, zašto mariti, ionako im se računi plaćaju iz budžeta.

Postavlja se pitanje zašto bh političari ne posezaju za nekim savremenijim mogućnostima koji su uz efikasnost i potpuno besplatni, pogotovo uzme li se u obzir da svaki od ministara ili pak zastupnika zasigurno ima neki od najmodernijih i najkvalitetnijih “pametnih” telefona koji se mogu pronaći na našem tržištu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh