BiH

Komisija za ravnopravnost spolova: EU od BiH zahtijeva minimum porodiljskog odsustva i ujednačene porodiljne naknade

Komisija Predstavničkog doma Federalnog parlamenta za jednakopravnost spolova održala je tematsku sjednicu povodom izmjena i dopuna nedavno usvojenog Zakona o radu FBiH.

Trudnica na poslu - Twitter

Posljednjih godina gotovo da je uobičajena situacija da se ženama prilikom razgovora za posao postavljaju pitanja vezana za brak i trudnoću. Poslodavac navodno na osnovu ovih podataka kalkuliše isplati li mu se zaposliti osobu koja će odsustvovati zbog porodiljskog ili pak bolesti dijece pa se nerijetko za neke poslove biraju i manje kompetentne muške kolege.

Gotovo da se svakodnevno bilježe slučajevi u kojima žene ostaju bez posla u trenutku kada objave svoju sretnu vijest.

Iako prema novom Zakonu o radu otac i majka imaju isto pravo na roditeljsko odsustvo, u BiH baš i nije uobičajena praksa da otac koristi roditeljsko odsustvo. Interesantno je i da EU od BiH zahtijeva da garantuje minimum porodiljskog odsustva za jednog roditelja (koji se mora ispoštovati) i porodiljskih naknada koje će morati biti ujednačene na nivou cijele države, ističe “Haber.ba“…

Podsjećamo da Sarajevski kanton prednjači po isplati porodiljskih naknada koje su u visini od 180 KM porodiljama garantovane godinu dana, u ZHK porodilje u prvih 6 mjeseci primaju po 100 KM a obezbjeđena im je i jednokratna pomoć od 500 KM. U BPK  porodilje godinu dana primaju naknadu od 150 KM, istu cifru primaju i u Posavskom kantonu ali samo prvih 6 mjeseci, u USK 100 KM jednokratne pomoći dok se u Srednjobosanskom kantonu porodiljama daje  jednokratna pomoć od 460 KM koja se isplaćuje u dvije rate. U HNK porodiljama se isplaćuje jednokratna pomoć od 400 KM dok u Tuzlanskom kantonu porodilje nemaju pravo na bilo kakvu naknadu.

Zbog straha od gubitka posla, u slučajevima zaposlenih žena, ali i zbog nepostojanja bilo kakve pomoći za brigu o djetetu u prvim mjesecima bebinog života, mnoge Bosanke i Hercegovke jedva da se odlučuju da imaju jedno dijete ili maksimalno dvoje, u nešto povoljnijoj finansijskoj slici u porodici. Posljedice ovakve politike direktno se odnose na sve veći pad nataliteta pa se već godinama može čuti rečenica da će BiH biti “zemlja staraca”. Najbolji pokazatelj ove tvrdnje jesu osnovne škole koje iz godine u godinu bilježe sve manji broj učenika  pa nerijetko i nastavnici ostaju bez posla, ističe “Haber.ba”.

Sve dok se Zakon o radu ne počne podjednako primjenjivati u svakom bh.kantonu, teško da se može očekivati bilo kakav napredak po pitanju socijalnih prava državljana ove zemlje.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh