ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
BiH

Deževice: Nekada riznica zlata, a danas zaboravljeno selo!

Mjesto Deževice, smješteno između Kreševa i Fojnice u periodu srednjeg vijeka predstavljalo je administrativni centar rudarskog regiona koje je najbogatije bilo upravo u dijelu koji je pripadao srednjovjekovnoj Bosni. Izuzetno lijep planinski krajolik zasigurno predstavlja najposebniji ambijent u cijeloj BiH.

Deževice - Wikimedia

Ovo mjesto udaljeno je svega 40-ak kilometara od Sarajeva, a jedan od rođenih Deževičana, Radoje Vidović, ispričao je “Al Jazeeri Balkans” da postoje spisi gdje se spominju Rimljani koji su vadili zlato i srebro.

“Kada krenete putem van sela, možete naći desetine nekadašnjih jama u kojima se kopalo željezo i druge rude. Sada više nema ekonomski isplativih rudnika i tog nekadašnjeg bogatstva ima u tragovima da svjedoči šta je zapravo ovdje bilo”, ističe Radoje.

U vremenu kada se negira kontinuitet postojanja bosanske države, interesantno je istaći da je ovo selo bilo naseljeno još u ilirsko doba, a svoj procvat kao varoš s rudnikom srebra i olova doživljava u srednjem vijeku zbog čega su Deževice 1403. godine predstavljale i jedno od sjedišta bosanskog kralja, piše “Haber.ba“…

U dokumentu koji se danas čuva u Historijskom arhivu Dubrovnika postoje podaci o trgovini srebrom u Deževicama. U osmanlijsko doba u Deževicama se najprije eksploatisalo srebro, zatim željezo, a u doba Austro-Ugarske živa. 20. stoljeće je bilo u znaku rijetkog minerala barita kojim je ovo mjesto bilo izuzetno bogato.

Danas su Deževice jedno u nizu zaboravljenih bosanskohercegovačkih mjesta čije stanovnišvo je uglavnom starija populacija koja se bavi poljoprivrednom proizvodnjom i povremenim angažmanima. Tek poneki mještanin Deževica posao ima punionici vode koja je jedini aktivni privredni subjekat u ovom mjestu.

Netaknuta priroda u kombinaciji sa bogatom kulturno-religijskom baštinom predstavljaju novu dimenziju oživljavanja spomena tog mjesta.

Don Marin Marić, je župnik u Deževicama. Mišljenja je da bi Deževice mogle mnogo ponuditi i u slučaju religiskog turizma napominjući da se ovdje nalazi i svetište sv. Jakova Markijskog koje je smješteno u pećini udaljenoj pola kilometra od centra sela. Narod vijekovima to mjesto zove Voda sv. Jakova, a karakteristično je po vodi koja ne istječe iz pećine. Voda iz vrela smatra se ljekovitom, posebno u slučaju kožnih oboljenja.

Godine 2015. otvoren je i hodočasnički dom sa smještajnim kapacitetima za prihvat hodočasnika koji tokom čitave godine dolaze u Deževice.

Ukoliko bi BiH odlučila unaprijediti razvoj tzv.planinskog turizma, selo Deževice zasigurno bi bilo jedna od najljepših turističkih destinacija za kojima vapi savremeni čovjek iz urbanih svjetskih metropola.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh