ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
BiH

Objavljena imena dobitnika “Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva”

Vijećnici Gradskog vijeća Grada Sarajeva na današnjoj sjednicu donijeli su odluku da se Udruženju “Fama-Metodologija”, kantautoru Dini Merlinu i Udruženju za zaštitu historijskih vrijednosti “Haber”, dodijeli “Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva” za 2017. god. dok je priznanje “Počasni građanin” Grada Sarajeva pripalo dr. Edmondu Offermanu.

U obrazloženju je navedeno da je  Udruženju “Fama-Metodologija”, koje je usmjereno na odgoj i obrazovanje djece i mladih žrtava rata, invalidne i talentovane djece, djece romske nacionalne manjine i one sa socijalnim potrebama, nagradu dobilo za nemjerljiv doprinos u oblasti nauke i obrazovanja, promociju civilnog društva, medija, edukacije i kulture.

Najviše društveno priznanje, “Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva”  za doprinos u oblasti kulture i umjetnosti dodjeljeno je Edinu Dervišhalidoviću, Dini Merlinu, koji je u posljednje tri decenije svojim umjetničkim radom dao ogroman doprinos razvoju kulture jer „ kroz svoj umjetnički opus na najbolji način promoviše Sarajevo, Bosnu i Hercegovinu, kulturu i tradiciju“, pojasnili su vijećnici, piše “Haber.ba“…

Također je nagrada dodjeljena i Udruženju za zaštitu historijskih vrijednosti “Haber”, koje se bavi očuvanjem istine o agresiji na Bosnu i Hercegovinu. Ističemo da je ovo udruženje napravilo devet dokumentarnih filmova o temi “Opsada i Agresija na BiH 92-95”, te objavilo pet knjiga, piše “Haber.ba”.

Edmond Offerman je dao značajan doprinos za izgradnju Trebevićke žičare, pa je  iz vlastitih sredstava donirao šest miliona KM za realozaciju ovog projekta. Zbog želje da pomogne rodnom gradu svoje supruge Amre Serdarević, u kojem se početkom ‘90-ih godina prvi i jedini put provozao Trebevićkom žičarom, Offerman se odlučio na ovaj poduhvat zbog čega mu je pripalo specijalno priznanje “Počasni građanin Grada Sarajeva”.

Nagrađenima će nagrade biti uručene 6. aprila na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh