BiH

Sakib Softić: “Priča o punomoći agenta je duboko ispolitizirana i zloupotrijebljena u dnevnopolitičke svrhe”

U posljednje vrijeme mnogo puta prozivan i osuđivan od strane bh javnosti, Sakib Softić, agent BiH u postupku protiv Srbije i Crne Gore zbog kršenja Konvencije o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida, bh javnosti se obratio otvorenim pismom u kojem ističe da je 9. marta obaviješten od strane Međunarodnog suda pravde u Hagu da Sud neće poduzimati nikakve aktivnosti po pitanju revizije presude BiH protiv Srbije i Crne Gore jer nikakva odluka nije donesena od strane kompetentnih organa Bosne i Hercegovine.

Sakib Softić - nap.ba

Softić pritom ističe da u navedenom pismu nema  ni slova o statusu Sakiba Softića kao agenta u postupku revizije Presude Međunarodnog suda pravde u predmetu primjene Konvencije o sprječavanju i kažnjavanja zločina genocida.

Priča o punomoći agenta je duboko ispolitizirana i zloupotrijebljena u dnevnopolitičke svrhe“, ističe Softić pojašnjavajući da se hajka podigla nakon što je na stranici Suda objavljeno saopčene da taj Sud neće ništa poduzeti po pitanju bh Apelacije optužujući pojedine medije da su objavili netačnu tvrdnju da ih je kontaktirao Predsjednik suda Roni Abraham i informisao ih da je Registrar Suda, Kuvrer, 26. maja 2016. godine obavijestio Sakiba Softića da mu je istekla punomoć i da mu je za reviziju postupka potrebna nova punomoć”, istakao je Softić, piše “Haber.ba“…

Istina je da sam se 25. maja 2016. godine, obratio Registraru Suda i sljedeći dan dobio pismo sa njegovim odgovorom u kojem iznosi svoje mišljenje da je za reviziju presude, pošto je to novi predmet, potrebno ponovno imenovanje. Što sam primio k znanju uvažavajući njegovu poziciju šefa administrativnog osoblja Suda. Ali to nije nužno morao biti i stav Suda. Jer da je to tako presuđivalo bi se na pisarnici suda. Sud ne bi bio ni potreban.Pogledao sam Statut i Pravila Suda i utvrdio da mišljenje Registrara nije utemeljeno na ovim aktima“, pojasnio je Softić zbog čega je  Aplikaciju za reviziju Presude od 26. februara 2007. godine potpisao kao ”agent Bosne i Hercegovine pred Međunarodnim sudom pravde” ostavljajući Sudu da odluči o validnosti Punomoći iz 2002. godine i u postupku revizije, po zahtjevu BiH”.

Softić je jasno istaknuo da je o pismu registrara obavijestio sve kojih se to ticalo napominjući da je za ovu temu bio zainteresovan zanemarljiv broj ljudi potkrepljujući to činjenicom da se “u maju 2016. godine obratio pismom svim institucijama kojih se to ticalo i pojedincima koji su javno govorili o reviziji, sa analizom ranije presude, pojašnjenjem šta smo dokazali u ranijem postupku a šta nismo i zamolio za konkretnu pomoć”, pojasnio je uu svom otvorenom pismu prof.dr. Sakib  Softić ističući da o ovome posjeduje i urednu dokumentaciju napominjući da je odziv nadležnih bio – nikakav.

“Sramno je da neki koji nisu znali ili nisu htjeli išta učiniti izlaze u medije i ko’ nešto objašnjavaju građanima”, zaključio je Softić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh