ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
BiH

Cvijanović: “(Bh. entitet) RS bilježi stalni rast BDP-a i industrijske proizvodnje”

Premijerka bh. entiteta Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da taj entitet od 2013. godine bilježi stalni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) i industrijske proizvodnje, da je budžet stabilan i da je glavni cilj Vlade jačanje bh. entiteta Republike Srpske, njene ekonomije, političkih i institucionalnih kapaciteta.

Željka Cvijanović - Depo.ba

Cvijanović je povodom četiri godine od preuzimanja dužnosti predsjednice Vlade bh. entiteta Republike Srpske u autorskom tekstu za “Blic” navela da bh. entitet RS izvršava svoje obaveze i da je evidentan i rast izvoza.

“Prošle godine imali smo 20.000 više zaposlenih u odnosu na 2013. godinu. Zbog toga bi trebalo da budemo zadovoljni, ali to nije dovoljno i zato nećemo stati”, navela je Cvijanović.

Ona je istakla da je Vlada bh. entiteta RS, uprkos brojnim izazovima, među kojima su i katastrofalne poplave iz 2014. godine koje su “odnijele” cijeli godišnji budžet, pokazala odgovornost i socijalnu osjetljivost prema onima kojima je pomoć najpotrebnija.

“Povećali smo penzije i nastavljamo da radimo na unapređenju položaja najstarije populacije. Nismo zaboravili naše borce i kroz različite programe kontinuirano pomažemo njima i njihovim porodicama”, navela je Cvijanović.

Premijerka bh. entiteta Republike Srpske istakla je da je Vlada u posljednje četiri godine izdvajala sredstva za izgradnju puteva, bolnica i studentskih domova.

“Upuštali smo se u koštac s problemima u preduzećima za koja godinama nije bilo rješenja, kao što su Fabrika glinice ‘Birač’ ili banjalučka Fabrika duhana. Na taj način sačuvali smo hiljade radnih mjesta. Realizovali smo velike energetske projekte u vrijeme kada to nije radila nijedna zemlja u regionu”, rekla je Cvijanović.

Prema njenim riječima, Vlada bh. entiteta RS djeluje reformski u ključnim oblastima i svjesna je da bez toga nema stabilnosti i razvoja.

“Nastavit ćemo da strateški pristupamo reformama, prije svega u oblastima javnih finansija i preduzeća, zdravstva, infrastrukture i unapređenja poljoprivredne proizvodnje”, kaže Cvijanović.

Cvijanović je naglasila da Vlada bh. entiteta Republike Srpske ostaje otvorena za konstruktivnu kritiku i prijedloge koji doprinose opštem interesu, ali da ne pristaje na ustupke kada je riječ o interesima bh. entiteta RS.

“Komplikovanost političkih odnosa unutar BiH, destabilizujuća uloga jednog dijela političkog Sarajeva, ali i dijela međunarodne zajednice, te neodlučnost i nejasno definisane pozicije srpskih predstavnika u institucijama na nivou BiH, dodatno otežavaju naše djelovanje”, smatra Cvijanović.

Ona je istakla da želi da vjeruje u regionalnu stabilnost i njegovanje dobrih odnosa, ali da taj proces podrazumijeva međusobno uvažavanje i povjerenje “bez čega nema kretanja naprijed”.

“(Bh. entitet) Republika Srpska nastavit će da se zalaže za dijalog u BiH u skladu sa ustavnim nadležnostima. Ipak, ne možemo da prihvatimo zamjene teza kojima se jednoj strani osporavaju legitimna demokratska prava i pripisuje odgovornost za navodnu destabilizaciju, dok se drugima toleriše vaninstitucionalno djelovanje i opstrukcija ne samo reformskih procesa, nego i evropskog puta na koji se deklarativno pozivaju”, kaže premijerka bh. entiteta RS.

Ona je naglasila da je Vlada bh. entiteta Republike Srpske pokazala efikasnost i ozbiljnost u procesu sprovođenja Reformske agende i definisanju mehanizma koordinacije, te da je na drugima da pokažu jednaku odgovornost i dokažu za šta se zalažu – za kretanje ka budućnosti ili vraćanje u prošlost.

“Konačan i jedini relevantan sud o radu Vlade dat će građani. Građani i institucije predstavljaju najveći kapital (bh. entiteta) Republike Srpske”, rekla je Cvijanović, prenosi “Srna”…


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh