BiH

GO SDA: Napadi bi bili još žešći da apelacija nije podnesena

Glavni odbor Stranke demokratske akcije (GO SDA) na današnjoj sjednici u Sarajevu pozdravio je činjenicu da je Bosna i Hercegovina podnijela zahtjev za reviziju presude Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH protiv Srbije za povredu Konvencije o genocidu.

No image - Haber.ba

Smatraju da je to pitanje historijske istine i pravde, pitanje morala i dostojanstva, i obaveza prema žrtvama od koje niko nije imao pravo odstupiti.

“To što je Međunarodni sud bez valjanog obrazloženja i pozivanja na vlastiti statut i pravila onemogućio dostizanje pravde nije sramota BiH već međunarodnog suda i međunarodne pravde uopšte”, poručuju iz SDA.

Time je, dodaju, Međunarodni sud drugi put pokazao da nema snage da označi pravog krivca i pravim imenom nazove događaje u BiH u periodu od 1992. do 1995. godine, javlja “Fena”…

Istina je, zaključeno je na sjednici Glavnog odbora, da je u cijeloj BiH izvršen genocid i da je za to odgovoran Miloševićev režim.

Glavni odbor SDA dao je punu podršku članu Predsjedništva BiH i predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću i s indignacijom odbacio napade “kalkulanata i političkih licemjera” koji bi, mišljenja su, bili još žešči da apelacija nije podnesena.

“Kalkulanti i politički licemjeri od jučer govore samo o mišljenju registara iz maja 2016. godine, a ne Suda. Ne govore i ne brane princip kontinuiteta odluka i propisa i validnost punomoći agenta koje je dalo Predsjedništvo BiH svojom odlukom iz 2002. godine. Predsjednik Izetbegović je uradio sve što je mogao, trebao i morao uraditi u nastojanju da se dostigne istina i pravda. SDA i predsjednik SDA nikada neće odustati od tih nastojanja”, naglašeno je.

Pozivaju sve političke stranke i političare da prestanu zloupotrebljavati pitanje revizije tužbe i koristiti ga kao izgovor za blokadu rada državnih institucija.

“Podsjećamo sve političke aktere da je funkcioniranje institucija BiH i učestvovanje u njihovom radu prvorazredna dejtonska obaveza, a sve suprotno tome predstavlja kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma”, rečeno je na sjednici.

Glavni odbor SDA pozdravlja izjavu visoke predstavnice Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Federice Mogherini da je BiH postigla značajan napredak na putu prema EU.

Izjava, navode iz GO SDA, koja prepoznaje postignute rezultate u protekle dvije godine je poticaj za još snažnije djelovanje i provođenje reformi koje će BiH približiti članstvu u EU.

GO SDA najoštrije je osudio fizički napad na državne funkcionere i zvaničnike stranke koji se desio 29. januara ove godine u Srebrenici.

Ovaj napad je, istaknuto je, sramotan i predstavlja anticivilizacijski čin koji je suprotstavljen duhu demokratije i biću bošnjačkog naroda.

Glavni odbor SDA zahtijeva od nadležnih organa da u okviru svojih zakonskih nadležnosti i obaveza istraže i procesuiraju sve osobe koje su učestvovale u organizaciji i izvršenju fizičkog napada. Hitna i efikasna istraga treba rezultirati otkrivanjem i sankcioniranjem kako počinilaca tako i nalogodavaca, zaključeno je.

Glavni odbor SDA naložio je Predsjedništvu SDA da, nakon kompletiranja svih prikupljenih informacija donese odluku o sankcioniranju svih aktera koji su učestvovali u organizaciji i izvedbi pokušaja rušenja Odluke Predsjedništva SDA o uvođenju povjereništva u OO SDA Srebrenica.

Također, zahtijevaju od svih članova stranke u općinskoj organizaciji SDA Srebrenica da poštuju odluku Predsjedništva SDA o uvođenju povjereništva u ovoj općinskoj organizaciji, a od povjereništva da nastavi svoj rad.

Osudili su i pokušaje nekih političkih stranaka da se održavanje narednih općih izbora uslovljava izmjenama Izbornog zakona BiH.

“U skladu s ustavnim principima i zakonskim procedurama potrebno je što prije usaglasiti izmjene i dopune Izbornog zakona s ciljem implementacije odluka domaćih i međunarodnih sudova i radi poboljšanja ukupnog izbornog procesa. Međutim, ne može se održavanje općih izbora uslovljavati ovim procesom. Održavanje izbora je ustavna i zakonska obaveza i oni će biti održani i bez izmjena Izbornog zakona”, zaključeno je na sjednici.

U povodu podizanja optužnice protiv potpredsjednika SDA Asima Sarajlića i Mirsada Kukića te generalnog sekretara Amira Zukića GO SDA očekuje da pravosudne institucije urade svoj posao profesionalno, objektivno i nepristrasno, u skladu sa svojim pravima, obavezama i odgovornostima.

“Poštujući princip presumpcije nevinosti sve do konačne presude, očekujemo da će se u toku postupka dokazati njihova nevinost”, naglašeno je na sjednici GO SDA.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh