ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
BiH

Jedno od troje djece nije prošlo punu imunizaciju

U Sarajevu je počela dvodnevna interaktivna edukacija/radionica pod nazivom “Važnost vakcinacije” namijenjene doktorima pedijatrima i doktorima porodične medicine koji se u svojoj praksi susreću s vakcinacijom male djece. Edukaciju sprovode renomirani međunarodni i domaći predavači s ciljem podizanja stanja svijesti o značaju vakcinacije i na kraju poboljšanja obuhvata imunizacijom djece u BiH.

edukacija /Centar za kontinuiranu medicinsku edukaciju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu - Za svako dijete

Edukaciju organizuje Centar za kontinuiranu medicinsku edukaciju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, u saradnji sa UNICEF-om, Svjetskom zdravstvenom organizacijom, Agencijom za lijekove i medicinska sredstva BiH, Zavodom za Javno zdravstvo FBiH te drugim lokalnim i međunarodnim partnerima, a u narednom periodu planirano je provođenje niza edukacija za doktore, drugo medicinsko osoblje i roditelje na ovu temu. Potpisan je i Memorandum razumijevanja između Medicinskog fakulteta u Sarajevu i UNICEF-a BiH, piše “Zasvakodijete“…

“Ispred nas su oni koji imaju iskustva i znanja, koji su pokazali spremnost da ta iskustva i znanja podijele s nama i koji će nam pomoći da na način zasnovan na iznošenju saznanja i dokazima uz dijalog otvorimo put ka zaključcima koji će donijeti dobrobit onima zbog kojih smo svi tu danas – našoj djeci. Vrlo je značajno i to što danas otvaramo saradnju sa UNICEF-om, i ovo je vjerujem prvi korak”, kazala je dekanesa Medicinskog fakultetau Sarajevu prof. dr Almira Hadžović – Džuvo potcrtavši značaj ovakvog vida edukacije s obzirom na dogme i dileme koje prate temu vakcinacije.

Predstavnica UNICEF-a za BiH Geeta Narayan kazala je kako je i kao roditelj ohrabrena onim što čuje od medicinskih stručnjaka koji su tu da skupa objasne roditeljima u BiH zbog čega je bitno da vakcinišu djecu.

“Svaki roditelj želi sve najbolje za svoje dijete, i svaki roditelj na svijetu će vam to reći. Svaki roditelj želi da njegovo dijete raste i da se razvija. Stručnjaci treba da znaju da su tu da u velikoj količini informacija svojim znanjem roditeljima pomognu da shvate šta je najbolje za njihovu djecu”, kazala je Geeta Narayan. Dodala je da uz sav napor koji se svakodnevno ulaže, obuhvat potpune imunizacije u BiH, prema podacima iz “Istraživanja višestrukih pokazatelja” (MICS) iznosi tek 68 posto.

“To znači da jedno od troje djece u BiH nije prošlo punu imunizaciju na vrijeme. To je nevjerovatan podatak za zemlju kakva je ova i obavezuje nas da uradimo sve što je u našoj moći da se procenat obuhvata poveća. Kada je u pitanju romska populacija, procenat potpune pokrivenosti je još manji i iznosi tek četiri posto, što je još šokantnije”, upozorila je Narayan, istakavši kako je ova radionica dio sveukupnog procesa u kome učestvuju svi ključni akteri, te da je ovo pitanje vrlo visoko na listi prioriteta za UNICEF.

Dr. Goran Čerkez iz Ministarstva zdravstva FBiH kazao je kako ohrabruje veliki interes koji je vladao za učešće na radionici, posebno potcrtavši značaj velikog interesa mlađih medicinskih radnika.

“To nas ohrabruje jer živimo u vremenu antivakcinalnih lobija i ‘vračeva’. Ljudi koji imaju malo znanja, a puno novca i moći, promovišu stvari o kojima ne znaju dovoljno, i mi smo ti koji se trebamo sa naučno osnovanim argumentima suprotstaviti tim lobijima. Mi smo ta vrata na koji ulaze roditelji i djeca, i moramo zajedno povećati povjerenje u imunizaciju.

Veliki posao je pred nama. Imunizacija je sigurno jedno od najvećih otkrića u historiji medicinske nauke, i možda i sama žrtva svoga uspijeha jer mi danas ispred sebe nemamo slike bolesti koje bi se dešavale da nema imunizacije. BiH je nabavila najkvalitetne i efikasne vakcine, kakve se upotrebljavaju u Evropi”, kazao je dr. Čerkez napomenuvši da je ova edukacija i priprema za “Sedmicu/tjedan imunizacije” tokom koje će se, kao i tokom ostatka godine, raditi i govoriti na ovu temu.

Dr. Viktor Olsavszky iz Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije za BiH istaknao je važnost kvalitetne komunikacije za poobljšanje obuhvata imunizacijom.

“Procenat imunizacije u BiH je na zabrinjavajućem nivou, zbog čega je potrebno poboljšati komunikaciju i pružiti javnosti što više naučno potkrijepljenih informacija o vakcinaciji. Stoga je potrebno da se najprije poboljša sama komunikacija među zdravstvenim radnicima kao i sam nastup prema široj javnosti, te posebno targetirati marginalizovane populacije direktnim radom na terenu pružajući adekvatne informacije”, kazao je Dr. Olsavszky.

Predsjednik Ljekarske komore Kantona Sarajevo prim. dr. Fahrudin Kulenović govoreći o vakcinaciji podsjetio je na ratni period u kome je vakcinacija u Sarajevu bila privremeno prekinuta, te efektima njenog prekida koji su vrlo brzo bili vidljivi.

“U Sarajevu i u BiH se dokazala jedna planetarno važna stvar, dokazala se važnost vakcinacija. Dočekali smo 1992. godinu s jednom nevjerovatnom pokrivenošću imunizacijom od 96 posto, a te i naredne dvije godine zbog ratnih dešavanja nismo imali vakcina, ta pokrivenost je pala na 50 odsto i imali smo ogroman porast zaraznih bolesti – imam sačuvane te podatke.

Onda nam je UNICEF krajem ‘93. i ‘94. dobavio vakcine, počeli smo sa vakcinacijom nakon čega narednih godina imamo pad zaraznih bolesti u Sarajevu i BiH. Ko onda može nešto više kazati uz jedan ovakav nepobitan dokaz o značaju vakcinacije?”, kazao je prim. dr. Fahrudin Kulenović poželivši polaznicama i polaznicima edukacije da naoružani dodatnim znanjem koje će na radionici steći i ubuduće štite djecu i cjelokupno društvo.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh