ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
BiH

PETAK: Dan psihoterapije za preživjele žrtve genocida

Odbijanje zahtjeva za reviziju presude BiH protiv Srbije, samo je potvrda nemoći savremene ljudske civilizacije da izađe na kraj sa životinjskim i barbarskim pošastima utjelovljenim u bosanskohercegovačkom agresoru koji još uvijek ponegdje tinja, uvijek spreman za napad.

Nasuprot toga, veliki broj njihovih žrtava rasut je po  svijetu i broji dane kada će se u, od Boga obećanom idealnom mjestu za život, sastati sa svirepo ubijenom i izgubljenom porodicom.

Njemačka je jedna od zemalja koja je od prvog dana agresije na BiH, prigrlila traumatizirane bh građane koji su se desecima godina nakon rata pokušavali uklopiti u nove tokove života.

Dobru psihoterapiju, koja počiva na višestoljetnoj bh tradiciji( vezu), Bošnjakinjama, koje su utočište pronašle u ovoj zemlji, ponudilo je berlinsko udruženje za kulturu jugoistočne Evrope. Terapijska sesija već godinama  je rezervisana za petak, a sastojala se od ručnog rada, veza maramica, ne svadbenih uz čiju pripremu su odrastale, nego “maramica protiv zaborava” koji bi predstavljale spomenik sjećanja na krvavi rat, piše “Haber.ba“…

Izbjegle Bosanke i Hercegovke, koje su uglavnom dolazile sa srebreničkih područja,  su na platnene maramice vezle podatke svojih ubijenih članova porodice koji su, po jednoj ženi, znali premašivati i brojku od 20 članova. Unešene u posao, svaki ubod igle mamio je po jednu suzu žala za lijepim, zajedničkim trenucima pa su, ne želeći se odvajati od sjećanja, uz podatke najmilijih vezle i komentare na šarene rupčiće na kojim su se najčešće nalazili motivi cvijeća, ptice i drveća. Vidjevši rad preživjelih žrtava, umjetnica švicarskih korijena Anna S. Brägger došla je na ideju da pojedinačne maramice povežu na veliko platno koje će, u umjetničkom smislu predstavljati rolu  sjećanja. Danas je ova rola dosegla dužinu od 50 metara i na njoj se nalaze podaci samo osmine srebreničkih žrtava. Na inicijativu umjetnice Anne Brager i Bosiljke Schedlich, početkom ovog mjeseca rola sjećanja izložena je u berlinskom Muzeju evropskih kultura i sastavni je dio izložbe pod nazivom “1000 svjedočenja ratne žalosti”, a sastoji se i od slika neliko krajolika, poput višegradskog, iz kojeg su Bošnjaci masovno raseljeni.

Schedlich  želi motivisati i žene iz drugih ratnih područja da i one vezu maramice u znak sjećanja na svoje najmilije podsjećajuću da je rat najveća ljudska glupost.

Izložbu “1000 svjedočenja ratne žalosti” do sada je posjetilo nekoliko hiljada posjetilaca, a otvorena je do kraja juna 2017. godine.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh