ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
BiH

ŠEF PRAVOG TIMA BIH DAVID SHAFER: “Haški sud nije poštovao ni vlastiti Statut ni vlastita pravila”!

Profesor prava na Northwestern Univerzitetu u Chicagu i šef pravnog tima BiH pred Haškim tribunalom, David Scheffer izjavio je za “New York Times” da je Haški sud pogrešno prihvatio argument Srba i odbacio slučaj genocida zbog formalnosti.

David Scheffer - SB

“Genocid je preozbiljan zločin da bi se njime bavilo na ovaj način”, kazao je profesor Scheffer i dodao:

“Tužan je način kojim se sud vodio. Nije poštivao svoja vlastita pravila i statut i nije ponudio nikakve pravne argumente”.

Dodaje je da će se razmotriti druge opcije za vođenje ovog slučaja.

Drugim riječima kazano, profesor Scheffer smatra da je odluka Suda teska improvizacija i manipulacija, za koju Sud nije ni pokusao dati pravno obrazloženje, jer odluka uopšte nije zasnovana u Statutu i Pravilima Suda, piše “Slobodna Bosna“…

Ni predsjednik Suda ni Registrar se nigdje u odluci ne pozivaju ni na jednu odredbu Statuta ili Pravila. Ne pozivaju se zato jer ne postoji niti jedna odredba u Statutu ili Pravilima Suda prema kojoj je neophodno ponovno imenovanje agenta koji i dalje ima važeće imenovanje od ranije.

Također, ne postoji niti jedna odredba u Statutu ili Pravilima Suda prema kojoj je neophodna odluka nadležnog organa (Predsjedništva) da traži reviziju Presude.

Dakle, Sud nije ispoštovao vlastiti Statut i Pravila, jer da jeste, odluka bi morala biti drugačija.

Konačno, Sud je ignorisao i vlastitu praksu u ovom slučaju. Naime, Sud ranije nije tražio posebnu odluku Predsjedništva BiH o imenovanju Softića za postupak revizije po zahtjevu Srbije, koji se vodio pred Sudom u isto vrijeme kada je Predsjedništvo imenovalo Softića 2002. godine. Naprotiv, Sud je na bazi iste odluke Predsjedništva BiH od 4. oktobra 2002. godine prihvatio Softića i kao agenta BiH u postupku revizije koji je zahtijevala Srbija!

Postavlja se pitanje: Zašto Sud istu odluku Predsjedništva od 4. oktobra 2002., koja je i dalje na snazi, tumači potpuno drugačije sada kada BiH traži reviziju presude?

Sud očito ima dva aršina – jedan aršin kada je reviziju tražila Srbija, a drugi kada reviziju traži BiH.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh