ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
BiH

Sarajevo prvi grad u BiH po ekološkom odlaganju otpada: Mostar na dnu liste

Još krajem 2016. godine postavljanjem podzemnih eko–otoka u sarajevskoj Općini Novo Sarajevo krenulo se u projekat savremenog pristupa u postupanju sa otpadom. Sljedeći sličan korak, prvi podzemni kontejner uvest će i sarajevska Općina Centar.

U ovaj projekat rukovodstvo Općine Centar upustilo se nakon analize stanja higijene na području ove općine koju, po mišljenju načelnika Nedžada Ajnadžića, treba unaprijediti. Projekat, kojim će rukovoditi JKP Rad, najprije će se provoditi postavljanjem kanti za reciklažu koje će se nalaziti ispred individualnih stambenih objekata dok bi do karaja ovog mjeseca trebala početi i ugradnja prvog podzemnog kontejnera koji će se nalaziti na raskrsnici ulica Kaptol i Mehmeda Spahe.

Iz JKP Rad ističu da će prvi podzemni kontejner bit će zapremine 3.000 litra i sastojat će se od 4 dijela: crnog za komunalni otpad, žutog za plastiku i metal, plavog za papir i karton, te zelenog za staklo.

Realizacijom ovoga projekta u našoj zemlji Sarajevo prednjači po ekološkom odlaganju otpada što je usklađeno sa evropskim regulativama koje se praktikuju u najrazvijenijim zemljama. Na ovaj način Sarajevo je, po pitanju čistoće, iza sebe ostavilo  mnoge bh. gradove, prije svega Mostar, koji se godinama nalazi na dnu liste čistoće pa i uprkos činjenici da ovaj grad ima čak 5 komunalnih preduzeća koja su zbog nacionalnih aršina, višegodišnji taoci politike, ističe “Haber.ba“…


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh