ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
BiH

REAKCIJE NA ODLUKU HAŠKOG TRIBUNALA: Radončić traži odgovornost Izetbegovića, Ivanić slavi “lični uspjeh”

Lider Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH Fahrudin Radončić u Mostaru je odgovarao na novinarska pitanja nakon informacije da je Međunarodni sud pravde u Haagu odbio zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid.

Fahrudin Radončić, Bakir Izetbegović i Dragan Čović - Novi.ba

“Kao Bošnjak, ja sam, uistinu, tužan da je takav odgovor došao. Mogu poručiti svojim prijateljima Srbima da nema razloga za likovanje. Ukoliko su bili protiv revizije, time su praktično priznali raniju presudu da je genocid počinjen i ja ih pozivam da priznaju genocid, te da Bosna i Hercegovina, kao i druge zemlje, usvoji deklaraciju o tome, kada su već branili presudu”, kazao je Radončić, te dodao:

“Što se tiče gospodina Izetbegovića, koji nas je na onom čuvenom skupu 50 odgovornih ličnosti uvjeravao da ima sve pravne argumente, bošnjačka strana i njegov tim, očekujem da obrazloži Bošnjacima i žrtvama zašto je imao pogrešnu procjenu i iz toga izvuče politički zaključak o svojoj osobnoj političkoj poziciji”, kazao je Radončić…

Prema pisanju “Dnevnog avaza”, koji je pod kontrolom Radončića, “Građani Bosne i Hercegovine ogorčeni su ovakvom odlukom, ali još su više ogorčeni bošnjačkim članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem za kojeg smatraju da je najodgovorniji za propali pokušaj revizije”.

Avaz” citira izjavu analitičara iz Banja Luke Srđana Puhala koji se upitao: “Hoće li Bakir Izetbegović podnijeti bilo kakvu ostavku zbog blamaže oko Softića i revizije tužbe prema Srbiji?!!

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović kazao je da je odgovor pisma Međunarodnog suda u Hagu u kome je odbačen zahtjev BiH za revizijom presude protiv Srbije dobio u toku sastanka s predsjednikom SBB-a Fahrudinom Radončićem.

“On je takav kakav jeste. Žao mi je što smo se opet poigrali s Bosnom i Hercegovinom i pokazali da takav sistem ne funkcioniše. Mislim da smo ugled države oslabili kada je riječ o međunarodnoj instituciji”, rekao je Čović.

Pravni ekspert Kasim Trnka, kazao je da je saopštenje Registrara Međunarodnog suda pravde veoma kratko i da bi volio pročitati sadržaj rasprave.

“Volio bih vidjeti sadržaj rasprave u Sudu pa da bi se mogli definitivno odrediti prema takvom zaključku Suda. Međutim, od početka mi je bilo sumnjivo što je aplikacija predata u četvrtak, 23. februara, a zahtjev da se članovi Predsjedništva izjasne već je stigao u ponedjeljak, da bi Sud deset dana nakon toga donio odluku da ne postoje procesne pretpostavke i da se ne može dalje ići u postupak. Ne postoji sud u svijetu, pa ni da je općinski, koji tako brzo reaguje na podnesak koji se upućuje, a kamoli na jednom ovakvom visokom međunarodnom sudu u jednom tako složenom predmetu, što se meni čini sumnjivim”, kazao je Trnka.

Trnka smatra i da je Sud pod velikim međunarodnim diplomatskim pritiskom te nastoji da države ne osuđuje za genocid.

“To nisu htjeli učiniti ni u našoj tužbi protiv Srbije, ni kada je Hrvatska tužila Srbiju za genocid, ni kada je Srbija tužila Hrvatsku. Odbili su i njihove tužbe iz čega možemo zaključiti da Sud osuđuje pojedince za genocid, ali da države ne osuđuju jer znaju da su to ogromne implikacije i idu linijom manjeg otpora”, kazao je Trnka.

Bivši načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković oglasio se porukom na društvenim mrežama nakon što je Međunarodni sud pravde u Hagu odbacio zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije.

“Deset minuta nakon odluke Međunarodnog suda pravde o odbijanju aplikacije za reviziju, otišao sam u Memorijalni centar da se smirim. Nažalost, nigdje nikoga nema, te sam se morao sam uslikati na mjestu zločina i dokaza genocida u BiH i svima koji će čitati šta u ovom gorkom trenutku želim reći”, istakao je Duraković.

“Smatram da je Bakir Izetbegović uradio sve što je bilo u njegovoj moći, te da bi svaki drugi postupak rezultirao osudom javnosti. Trebalo je hrabrosti da se djeluje pravovremeno, trebalo je spremnosti da se donese odluka. Ne smijemo sada tražiti odgovornost od člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića, kada znamo da je isti postupao na jedini mogući način. Da je kojim slučajem tražio odobrenje za predaju revizije, isto ne bi dobio”, napisao je Duraković.

Predsjednik DF-a Željko Komšić smatra da je Međunarodni sud pravde u Haagu, odbijajući zahtjev za reviziju presude, očigledno izabrao oportunističku poziciju.

“Tome je svakako doprinijelo i stalno slanje raznih pisama iz BiH. Čini mi se da su u Sudu “jedva dočekali” tako nešto, jer je to skinulo odgovornost sa Suda da donese odluku. Nažalost, bezbroj puta sam ponovio, a pokazuje se tačnim, prvenstveno je riječ o politici, a ne o pravu i pravdi”, kazao je Komšić.

“Pozdravljam odluku Međunarodnog suda pravde u Hagu koji je odbio zahtjev BiH za reviziju presude protiv Srbije iz 2007. godine”, rekao je Nedeljko Čubrilović, predsjednik NS bh. entiteta RS, povodom odluke Međunarodnog suda pravde u Hagu o odbijanju zahtjeva za reviziju presude protiv Srbije.

“Odluka suda da zahtjev za pokretanje revizije nisu donijela nadležna tijela, u ime BiH kao države, bila je jedino moguće rješenje sa stanoviša poštivanja prava, ali i legitimiteta i legaliteta institucija Bosne i Hercegovine”, rekao je Čubrilović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić je rekao na konferenciji za novinare da je očekivana odluka Međunarodnog suda pravde u Hagu da odbije reviziju po tužbi BiH protiv Srbije jer iza revizije nije stajao ni jedan organ BiH.

“Ovo je bila složena politička bitka, kojom sam se bavio duži period”, kazao je Ivanić, dodajući da je raspolagao argumentima i ovo smatra svojim ličnim uspjehom.

“U pojedinim trenucima sam se osjećao kao neko ko je trebao da bude odgovoran za podnošenje revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije”, rekao je Ivanić, podsjećajući da su ga mnogi politički faktori smatrali odgovornim.

“Ovo je dokaz da se više niko ne može igrati BiH i da iza svake odluke moraju stajati sva tri naroda”, rekao je Ivanić, naglašavajući da samo dejtonska BiH može da funkcioniše.

On je rekao da je podnošenje revizije po presudi tužbi BiH protiv Srbije bio udar na BiH.

Šef bh diplomatije Igor Crnadak na istoj konferenciji za novinare je rekao da je ovo pobjeda dejtonske BiH i “pobjeda prava nad nepravdom”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh