ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
BiH

PAŽNJA: Danska, Luksemburg, Holandija i Njemačka u BiH poslale zaraženo sjeme krompira

Ukupno 77 tona sjemenskog krompira (šest pošiljki) koje su građanima Bosne i Hercegovine poslale napredne evropske zemlje (Danska, Luksemburg, Holandija i Njemačka) presrela je fitosanitarna inspekcija manjeg bh. entita i naredila povrat pošiljke pošiljaocu.

Slatki krompir - Slobodna Dalmacija

Poljoprivredni institut bh. entiteta RS saopćio je da je u analiziranim uzorcima sjemenskog krompira utvrđeno prisustvo štetnog organizma “Fusarium sp.” u procentima od 6 do 14 posto, dok je dozvoljeni procent inače svega jedan posto. Ovaj Institut navodi i to da je sa ciljem sprečavanja mogućnosti uvoza spornog sjemena na područje BiH, o ovom slučaju obavijestio i nadležne inspekcije u Federaciji BiH, ističe “Haber.ba“…

Ovaj ispad, namjerni ili slučajni, nisu komentarisali predstavnici bh. vlasti dok su se zemlje koje spadaju u grupu ozbiljnih proizvođača sjemenskog krompira u Evropi pokušale iskupiti rečenicom koju su poslale entitetskoj inspekciji, rekavši samo ovo: “da je u toku prošle godine u zemljama EU bilo problema sa proizvodnjom sjemenskog krompira”.

Pravovremenom inspekcijskom reakcijom spašeni su bh. poljoprivrednici, ali i svi građani ove naše neobične zemlje u kojoj je konzumiranje svjetskog otpada skoro pa postao standard življenja.

Podsjećamo da već duži niz godina slušamo svjedočenja da su isti proizvodi neke svjetski brendirane trgovačke marke, bilo da su u pitanju delikatese ili sanitarni proizvodi, zapravo takvi da su potpuno različitog ukusa (ako govorimo o slatkišima) ili su manje efikasni (u sučaju deterdženata) ukoliko ih kupimo u nekoj od zapadnih zemalja u odnosu na ukus ili efikasnost istog tog proizvoda kojeg kupujemo u bh. prodavnicama.

Stara je priča i to da nam iz susjednih zemalja dolazi voće ili povrće treće klase ali ga naše prodavnice prodaju pod deklaracijom svježe i prvorangirano. Pomalo je začuđujuća i zastrašujuća činjenica da i naši, domaći proizvođači (prvenstveno proizvođači mesnih prerađevina) prvoklasirane proizvode šalju u zemlje EU, a one lošijeg kvaliteta (iako na njima piše I klasa) uredno plasiraju na police bh. prodavnica.

Možda i bh. zvaničnici konačno shvate da je ključ uspjeha naše zemlje sakriven u domaćoj privredi a naši građani prestanu živjeti po modelu: “Dobro je, samo nek’ ne puca”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh