ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
BiH

Bešlić: “Sindikat traži depolitizaciju obrazovanja KS-a”

Stavovi Vlade Kantona Sarajevo, sindikata i poslodavaca o nacrtima zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju, značajno se razlikuju, prvenstveno jer sindikat zahtijeva depolitizaciju obrazovanja u Kantonu.

Faruk Bešlić - Avaz.ba

Nacrti tih zakona bili su danas predmet rasprave na sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća Kantona Sarajevo na kojoj je predsjednik Kantonalnog odbora Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH Faruk Bešlić kazao da je stav Vlade neprincipijelan te da zahtijeva depolitizaciju obrazovanja, javlja “Fena”…

“Ne može neko biti direktor, predsjednik ili član školskog odbora i istovremeno biti član izvršnih organa političke stranake ili poslanik u Skupštini KS-a, a takvi slučajevi su vrlo česti”, naglasio je.

Istakao je da zahtijevaju i formulisanje kaznenih odredbi, tako da kazne plaćaju pojedinci koji se proglase krivim, a ne škola. Smatra neprihvatljivim da direktori u javnim ustanovama imaju neograničen broj mandata te ističe da Sindikat zahtijeva smanjenje broja mandata na dva. Također traže povezivanje tržišta rada sa školama te veću slobodu uposlenicima škola da sami rade na projektima.

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS-a Elvir Kazazović ne želi da se zakoni o obrazovanju svedu na mandat direktora, jer su to reformski zakoni koji će znatno bolje urediti ovu oblast.

“Najznačajnije je provođenje Strategije kurikularne reforme i Mreže osnovnih i srednjih škola koji će biti znatno racionalniji u odnosu na postojeće, kao i niz izmjena koje podrazumijevaju uvođenje novih zakonskih akata koje će urediti obrazovanje na ova dva nivoa”, naglasio je ministar Kazazović.

Član ESVKS-a uime Udruženja poslodavaca Safudin Čengić ipak ističe da poslodavci insistiraju da učenici u školama trebaju steći znanja i kvalitete koji su potrebni poslodavcima i koji mogu odgovoriti na izuzetno jaku konkurenciju.

Također zahtijevaju da se pokrene inicijativa za “prepisivanje” zakona o obrazovanju u srednjim školama iz Njemačke, posebno za zanatska zanimanja, prvenstveno jer je kod njih praksa na prvom mjestu, a ne teorija, kao što je slučaj u BiH.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh