BiH

Oficir i džentlmen: Dan kada je otišao Mustafa Hajrulahović Talijan

Ratni komandant, heroj odbrane grada Sarajeva i Bosne i Hercegovine, general Mustafa Hajrulahović Talijan preminuo je na današnji dan prije 19 godina od posljedica srčanog udara. Smrt ga je 8. marta 1998. zadesila u Hamburgu u 41. godini života.

Mustafa Hajrulović Talijan - Avaz

JNA napustio 1991.

Mustafa Hajrulahović, poznatiji po nadimku Talijan, koji je dobio jer se dugo školovao u toj zemlji, rođen je u Banjoj Luci 22. januara 1957., gdje je završio osnovnu i srednju školu.

Nakon toga s odličnim ocjenama završava Mornaričku vojnu akademiju, a ubrzo postaje i stručnjak za divizije na moru i kopnu. Kao najbolji među diverzantima postaje komandant odreda, a zatim i diviziona.

Stručno obrazovanje nastavlja u Italiji. Nešto kasnije postaje kapetan korvete.

Rat u Sloveniji zatiče ga u službi u Splitu.

Jugoslovensku narodnu armiju (JNA) napušta 1991. godine i s porodicom se vraća u Sarajevo, koje je cijeli rat branio svojim životom i vojnim znanjem.

Talijan je od prvih dana bio član Patriotske lige, preteče Armije RBiH. Obavljao je i funkciju prvog ratnog komandanta Prvog korpusa Armije RBiH.

Da se radi o velikom heroju i neustrašivom borcu, potvrdio nam je i general Vahid Karavelić, kojem je Talijan bio nadređen u redovima Prvog korpusa Armije RBiH.

“Talijan je na vrijeme prepoznao kompleksnost situacije, napustio JNA i došao u svoju BiH. Nije više mogao tamo izdržati, pa se odlučio staviti na raspolaganje političkoj vlasti BiH. Ubrzo postaje član Glavnog štaba Patriotske lige BiH, gdje je bio zadužen za specijalne jedinice”, ističe Karavelić u razgovoru za “Avaz“…

Već na samom početku agresije, tačnije krajem aprila i početkom maja 1992., Talijan zajedno s mnogim drugim patriotama, momcima i djevojkama u patikama i trenirkama, braniocima grada Sarajeva, a time i BiH, spriječava da Sarajevo padne u ruke neprijatelja.

“Razlika između njega i svih ostalih je u tome što je on uvijek bio prvi. To i jeste veličina našeg Talijana. Biti prvi je nešto najteže, tu su najveća odgovornost, najveće moguće obaveze, najveći napori… Nije se plašio, bio je hrabar”, govori Karavelić.

Pokazao veličinu

Navodi kako je imao sasvim dovoljno vremena da upozna veličinu Talijana, s obzirom na to da je s njim službovao u Prvom korupusu Armije RBiH, ali i prethodno u redovima Patriotske lige.

“Puno sam od njega naučio. Vođenjem Prvog korpusa i odbranom glavnog grada, Talijan je pokazao svu svoju veličinu, i dao sebe, svoj život za grad Sarajevo i državu BiH”, rekao je Karavelić.

Prisjetio se i jedne anegdote kojih je, kako je naveo, tokom službe s Talijanom bilo napretek.

“Sjećam se, dok smo bili u Patriotskoj ligi BiH, još prije agresije na BiH, Talijan je došao kod mene u kontrolu u Lukavac, sjeli smo na jezero, a on je počeo govoriti o ratu upravo onako kako se sve kasnije i odvijalo. A ja mu tada kažem – hajde ne budali”, prisjeća se kroz smijeh Karavelić.

Veličina legendarnog Talijana, napominje, bila je u tome što nikada ništa nije odlagao za kasnije, već je svaki problem rješavao odmah.

“Talijan me je zadužio, kao svog zamjenika, da sve operativno nadgledam i, naravno, brifiram mu svakog trenutka i obilazim borbene linije. Kad god bi mi se pojavio određeni problem, požalio bih se rahmetli Talijanu, koji bi istog trenutka skočio i odlazio na teren i rješavao problem”, istakao je Karavelić.

Na kraju razgovora, naglašava, kako je žalosna činjenica da vlasti brzo zaboravljaju i dovoljno ne prepoznaju značaj i ime Mustafe Hajrulahovića Talijana, kojem još uvijek nije dodijeljena Šestoaprilska nagrada Sarajeva.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh