BiH

Uspjeh bh. inovatorice: Zlatna medalja za građevinski materijal od otpada

Brojni su uspjesi državljana Bosne i Hercegovine širom svijeta, a novi od njih ovih dana zabilježila je magistrica tehnoloških nauka iz Maglaja Armina Mačković na Drugoj izložbi inovacija u Istanbulu.

Armina Mačković - Maglaj.net

Ona je na ovoj izložbi osvojila zlatnu medalju, zahvaljujući predstavljanju novog građevinskog materijala i blokova koji se brže i lakše zidaju, javlja “Fena”…

Advertisements

Blokovi se izrađuju na specijalnim presama, na kojima se mogu izrađivati samo ovakvi blokovi, a prese je izmislila Mačković, koje je i prijavila za zaštitu Institutu za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine.

Budući da u Maglaju ima i previše papirnog otpada, Mačković je tražila i našla rješenje za recikliranje i pretvaranje zagađujućeg otpada u koristan proizvod.

“Kada bi se 380 inovacija, koliko je Asocijacija inovatora BiH prikupila od svog članstva i širom svijeta promovisala u periodu 1995.-2017., tretiralo kao 380 potencijalnih razvojnih projekata, onda bi vjerovatno bilo mnogo više stranih ulagača u privredu BiH”, tvrde iz ove asocijacije.

Inovacija “pristroj za hlađenje, balansiranje i prigušivanje bojevog oružja” profesora dr. sc. Fikreta Alića iz Tuzle nagrađena je bronzanom medaljom, a bronzanu medalju dobila je i inovacija Jelenka Markovića iz Teslića, namijenjena pčelarima, odnosno zaštiti košnica od insekata i glodara, saopćšteno je iz Asocijacije inovatora BiH.

Advertisements

loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...

Advertisements

loading...

Advertisements

Na vrh