ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
BiH

Raste zagađenje zraka u Tuzli i Lukavcu: “Bez vjetra nema poboljšanja uslova”

Stanje uzbune zbog prekomjerno zagađenog zraka i dalje je na snazi u Tuzli i Lukavcu. Iako su poduzete predviđene mjere, koje uključuju i smanjen obim proizvodnje električne energije u Termoelektrani Tuzla, meteorolozi smatraju da do poboljšanja stanja može doći isključivo pomoću prirodnih utjecaja, javlja Anadolu Agency (AA).

No image - Haber.ba

Mehmed Džakić, šef Meteorološke stanice Tuzla, ističe da bi u ovom slučaju pomogao samo jači vjetar s planine Majevice.

Pri ovakvim meteorološkim uslovima koje imamo, bez vjetra i s povećanim atmosferskim pritiskom, sve čestice koje izlaze iz dimnjaka, spuštaju se na zemlju, umjesto da idu u vis. Na visini ima strujanja koja pomjeraju oblake, no na zemlji ih nema, pa se tako krupne lebdeće čestice zadržavaju pri tlu. Potreban je vjetar od tri metra u sekundi ili više koji bi ih odnio. Danas je u Tuzli sumaglica, horizontalna vidljivost je dva kilometra, oblačnost je 7/8, što znači da se skoro pa potpuno oblačno, iako se nazire i sunce. Vjetra nema“, naveo je Džakić u razgovoru za AA.

Reduciranje proizvodnje u Termoelektrani je svakako pozitivan pomak, a Džakić smatra da se vjerovatno i prilikom izgradnje ove tvornice u obzir uzimala ruža vjetrova. No, bez vjetra, ovakva mjera može doprinijeti samo da se zagađenje ne povećava.

“Gledajući ružu vjetrova, odnosno odakle dolazi preovladavajući vjetar u toku 24 sata, za Tuzlu noćni vjetar je sjeverac, a preovladavajući dnevni je jugozapadni tj. baš iz pravca gdje je Termoelektrana. Npr. u naselju Solina, odnosno Novom Naselju, vjetar je sa Majevice i tamo je uvijek povoljnija situacija u odnosu na naselja u koritu rijeke Jale“, rekao je.

Inače, prateći podatke dobivene sa sistema za praćenje kvaliteta zraka, Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoline Tuzlanskog kantona jučer je proglasilo epizodu uzbune u Tuzli i u Lukavcu, te je aktiviran Plan djelovanja propisan za ovakve situacije.

S ciljem smanjenja zagađenosti u Tuzlanskom kantonu, blokovi 4 i 5 Termoelektrane Tuzla prebačeni su na korištenje uglja sa nižim sadržajem sumpora i pepela, a blok 6 je isključen iz pogona zbog povećane koncentracije sumpor-dioksida na mjernim stanicama. Ova će aktivnost za posljedicu imati smanjenje proizvodnje električne energije i tehnološke pare“, saopštili su iz Termoelektrane Tuzla.

Osim toga, građanima, a naročito rizičnim grupama i hroničnim bolesnicima, savjetuje se da ne izlaze iz svojih domova, te da ukoliko imaju potrebu boraviti vani, preko usta stave šal, a da dišu isključivo na nos.

Gradski štab Civilne zaštite Grada Tuzle vozačima putničkih i teretnih motornih vozila savjetuje da smanje korištenje vozila na najmanju moguću mjeru.

Štab Civilne zaštite Općine Lukavac dostavit će upit Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona u vezi s tim da li su stvoreni uslovi za obustavu nastavnog procesa u ustanovama predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja i odgoja, a zbog prekomjernog zagađenja sumpor-dioksidom.

Nalaže se pravnim licima sa područja Općine Lukavac da u skladu sa Planom interventnih mjera u slučajevima izuzetne zagađenosti zraka, te u skladu sa svojim planovima, smanje proizvodnju i zamijene pogonska goriva kod industrijskih i drugih objekata, koja u tehnološkom procesu koriste čvrsta goriva i teža lož ulja, a u cilju popravljanja trenutnog stanja“, jedan je od zaključaka sjednice lukavačkog Štaba civilne zaštite.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh