ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
BiH

HNK: Pacijenti neće morati ići po nalaze, stiže elektronski karton

Današnjim sastankom čelnika Zavoda zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanskog kantona i resornog ministarstva s predstavnicima svih ugovornih bolnica i domova zdravlja u Kantonu, Zavod je započeo realizaciju Strategije za provedbu reforme zdravstva HNK za period 2017. – 2020. godina.

Zavod zdravstvenog osiguranja - Faktor

Ministar zdravstva, rada i socijalne zaštite, Goran Opsenica, prisutne je upoznao s usvojenom Strategijom, kazavši da se zasniva na pet strateških ciljeva. Sastanak je, kako je kazao, upriličen radi realizacije drugog strateškog cilja tj. daljnjeg razvoja Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema (IZIS) kojim je, između ostalog, planirana i implementacija Centralnog laboratorijsko–biohemijskog sistema i uspostava kantonalnog PACS DATA centra, navodi se u saopštenju iz Zavoda.

Implementacija Centralnog laboratorijsko – biohemijskog sistema značajno će uticati na zadovoljstvo osiguranika koji, nakon davanja uzorka za analizu, neće morati dolaziti po nalaze već će oni biti dostupni u elektronskom kartonu.

“Ove aktivnosti koje su pred nama jedino i isključivo možemo raditi partnerski, drugačije nije moguće. Zajedno kreiramo budućnost zdravstva ovog Kantona koje će osigurati veće zadovoljstvo osiguranika, pojednostaviti pristup zdravstvenoj zaštiti, olakšati rad i povećati zadovoljstvo zdravstvenih djelatnika, racionalizovati potrošnju u zdravstvu i, na kraju, rezultovati kvalitetnom Integriranom zdravstvenom zaštitom”, kazao je direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK, Rade Bošnjak.

Uspostavom kantonalnog PACS DATA Centra (Picture Archiving and Communication system) stvorit će se uslovi za uvezivanje svih domova zdravlja i bolnica u Kantonu što će rezultovati uvezanošću zdravstvenih podataka, olakšanim pristupom zdravstvenoj zaštiti, prelaskom na digitalno poslovanje radioloških službi, povezanošću distribucije radioloških slika i nalaza te smanjenjem troškova poslovanja zdravstvenih ustanova kroz prestanak printanja radioloških filmova. Povećat će se zadovoljstvo pacijenata jer više neće morati dolaziti po RTG snimke i nositi ih doktorima već će im snimci biti dostupni u elektronskom obliku.

“Prezentovane aktivnosti podržali su predstavnici svih zdravstvenih ustanova, ali posebno domova zdravlja koji su više udaljeni od bolnica jer će uvezivanjem laboratorija i radiologije na području HNK pacijenti mnogo lakše, uz manje troškove i izdvojeno vrijeme, obavljati potrebne pretrage, a doktori će imati sve podatke o svim napravljenim pretragama za svakog svog osiguranika”, poručili su iz ZZO HNK-a.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh