ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
BiH

Iz IDDEEA-a poručuju: “Biometrijski pasoši se ne ukidaju”

Iz Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA) istakli su danas da su informacije o ukidanju biometrijskih pasoša i vraćanju na stare obrasce pasoških knjižica, ponovnom uvođenju viznog režima, promjeni elemenata zaštite i stepena sigurnosti ovih dokumenata pa samim time i mogućnosti njihovog lakšeg falsifikovanja, koje su posljednjih dana plasirane putem pojedinih medija, neosnovane, neprovjerene i netačne.

Pasoš BiH - Bosniak.org

Također su naglasili da se izmjenom Pravilnika o obliku, sadržaju i minimalnim zaštitnim elementima pasoša, diplomatskog i službenog pasoša, koji je usvojen u decembru prošle godine, ne mijenjaju elementi zaštite i stepen sigurnosti pasoša te da će se građanima Bosne i Hercegovine i dalje izdavati biometrijski pasoši treće generacije.

Pasoš će i dalje imati elektronski memorijski čip u kojem će se nalaziti svi biometrijski podaci. Ovo je najefikasniji oblik zaštite protiv krađe identiteta i falsificiranja, ali i najvažniji sigurnosni element dokumenta”, naglašeno je u saopštenju.

Izmjenama ovog pravilnika, dodaju iz Agencije, ne mijenja se ništa značajno osim što se omogućava uvođenje i drugih tehnologija personalizacije te otvara mogućnost za veću konkurentnost i potencijalni broj ponuđača prilikom procedure nabavke pasoških knjižica, saopšteno je iz IDDEEA-e.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh