BiH

Odobren nacrt zakona o biomedicinski potpomognutoj oplodnji

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je većinom glasova na sjednici Nacrt zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom, javlja “Fena”…

Predstavnički dom Parlamenta FBiH - nap.ba

Taj tekst daje osnov zavodima zdravstvenog osiguranja, federalnom i kantonalnim, da finansiraju biomedicinske tretmane neplodnim parovima, koji to žele, u cilju dobivanja potomstva.

Predlagač zakona je Klub poslanika Socijaldemokratske partije BiH.

Tekst je na ovoj sjednici proceduralno vraćen u nacrt iako je bio predložen po skraćenom postupku.

Predlagači nisu zadovoljni zbog ovog usporavanja procedure.

Ističu i da niko nema pravo sasvim odbaciti zakon koji nije puka legislativa već humana podrška novom životu jer mnogi parovi ne mogu sami platiti tretmane liječenja neplodnosti.

Zagovornici zakona su također rekli da ga treba posmatrati i u kontekstu sprečavanja prijeteće ‘”bijele kuge”, sve negativnijih trendova nataliteta u odnosu na mortalitet.

Poslanik Saveza za bolju budućnost BiH Zlatko Kravić, koji je direktor Opće bolnice u Sarajevu, tokom rasprave je rekao da će podržati zakon i upozorio da je u prošloj godini, u toj bolnici rođeno 1.050 beba, dok je prethodne 2015. broj novorođenih bio 1.250.

“I u Klinikom centru Univerziteta u Sarajevu je također bio manji broj poroda u 2016. nego u prethodnoj godini”, rekao je Kravić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh