BiH

Ivanić nakon saslušanja u Tužilaštvu: “Tražili su od mene da obrazložim jednu svoju političku izjavu, a ja smatram da ne trebam komentarisati političke izjave”

Ivanić je osumnjičen za krivično djelo pomaganje u izvršenju krivičnog djela nepoštivanje Odluke Ustavnog suda BiH.

Mladen Ivanić - Faktor

“Mene su danas ovdje pozvali u svojstvu osumnjičenog, odnosno pomagača u provođenju referenduma o Danu (bh. entiteta) RS. Tražili su od mene da obrazložim jednu svoju političku izjavu, a ja smatram da ne trebam komentarisati političke izjave, i to sam im rekao”, kazao je Ivanić, ne precizirajući o kojoj je izjavi riječ, piše “Faktor“…

Također, nije želio komentarisati kakav će biti epilog istrage koju Tužilaštvo BiH provodi u slučaju “Referendum”. Kazao je da on ima svoj stav o tome, ali da ga ne želi davati prije okončanja istrage.

“Treba poštovati pravosuđe i ja sam to uvijek činio. Siguran sam u sebe i zna šta radim”, rekao je Ivanić.

Na pitanje da prokomentariše krivičnu prijavu koju su protiv njega i još šest osoba jučer podnijeli predsjednici SDP-a BiH, DF-a i Građanskog saveza zbog korištenja Oružanih snaga BiH na obilježavanju neustavnog Dana bh. entiteta RS 9. januara, Ivanić je novinarima kazao:

“Pričaćemo o tome kada se ponovo budemo sreli, vjerovatno na ovom istom mjestu, jer očito jedan broj ljudi iz politike smatra da preko Suda treba da nas disciplinuje. Ja ću svoje stavove iznositi onako kako mislim da treba to da radim.”

O sutrašnjem sastanku vladajuće koalicije na nivou BiH, predsjedavajući Ivanić je rekao:

“Krajnje je vrijeme da prestanemo pričati o prošlosti i o stvarima koje nas razdvajaju i da se okrenemo budućnosti. U tom smislu, vrlo sam ohrabren jučerašnjim posjetom delegacije BiH Srbiji, jer u moru negativnih stvari jučer smo čuli jednu pozitivnu priču o saradnji, budućnosti, autoputevima, o 11 mostova koje treba obnavljati… Potpuno drugačija poruka od onoga što svaki dan viđamo u BiH. Ako koalicija to ne uradi, mi ćemo naredne dvije godine provesti vrteći se u krugu međusobnih svađa i sukoba. Insistiraću na tome da se okrenemo budućnosti, a hoće li i ostali, vidjećemo”, rekao je Ivanić.

Ivanić je kratko prokomentarisao i reviziju tužbe BiH protiv Srbije.

“Moj stav je da nema nijednog novog dokaza, da je agentu istekao mandat, da bi trebalo imati novu odluku. Uputio sam o tome pismo sudu u Haagu još prošle godine. Ako do toga dođe, sve ovo što se jučer pozitivno desilo će opet stvari vratiti unazad. Ali, izbor je na onima koji o tome odlučuju”, zaključio je Mladen Ivanić.

Sutra bi u Tužilaštvu BiH trebao biti saslušan i ministar trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, a poziv za saslušanje u slučaju “Referendum” ponovo je upućen i premijerki bh. entiteta RS Željki Cvijanović.

Do sada su izjave u Tužilaštvu BiH u vezi sa održavanjem neustavnog referenduma u Republici Srpskoj dali i predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik te članovi Komisije za provođenje referenduma.

Sve spomenute osobe osumnjičene su za krivično djelo neizvršenje odluke Ustavnog suda BiH, Suda BiH, Doma za ljudska prava ili Evropskog suda za ljudska prava iz člana 239 Krivičnog zakona BiH.

Postupajući tužilac u ovom slučaju je Miroslav Marković.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh