ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
BiH

Željka Cvijanović se nije pojavila na ispitivanju u Tužilaštvu BiH

Premijerka bh. entiteta Republike Srpske Željka Cvijanović nije se danas (ponedjeljak) pojavila na ispitivanju u Tužilaštvu BiH u “slučaju Referendum”.

Željka Cvijanović - Depo.ba

Ispitivanje kod postupajućeg tužitelja Miroslava Markovića trebalo je započeti u ponedjeljak u 12 sati, ali u zakazano vrijeme premijerka bh. entiteta RS nije došla, jer se još nije vratila iz SAD-a.

Za utorak je, kako saznaje “Žurnal“, zakazano ispitivanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, dok bi u srijedu trebao biti ispitan zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Mirko Šarović. Podsjećamo, 30. decembra prošle godine ispitan je predsjednik bh. entiteta Republike Srpske Milorad Dodik.

Svi oni osumnjičeni se terete da su počinili krivično djelo “neizvršenje odluke Ustavnog suda BiH, Suda BiH, Doma za ljudska prava ili Evropskog suda za ljudska prava iz člana 239 Krivičnog zakona BiH”.

“Istraga je u završnoj fazi. U narednih dvadesetak dana trebala bi biti podignuta optužnica protiv svih osumnjičenih u predmetu referendum”, potvrdilo je za Žurnal više izvora iz bh. pravosudnih institucija.

Upekos zabrani Ustavnog suda BiH, vlasti bh. entiteta RS su 25. septembra 2016. godine provele referendum o danu bh. entiteta RS. Ubrzo nakon toga, Tužilaštvo BiH je donijelo naredbu o provođenju istrage i formiralo predmet referendum. Kao glavni osumnjičeni, naveden je predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik. Tužilaštvo BiH dva puta je slalo pozive na njegovu adresu, kako bi ga ispitali u ovom slučaju, ali je Dodik odbio doći. Međutim, kada je 29. 12. 2016. godine Sudu BiH upućen prijedlog za izdavanje naredbe za dovođenje Milorada Dodika, predsjednik bh. entiteta RS se narednog dana dobrovoljno javio u Tužilaštvo BiH gdje je ispitan u svojstvu osumnjičenog.

Premijerka bh. entiteta RS Željka Cvijanović osumnjičena je za krivično djelo pomaganje u izvršenju krivičnog djela nepoštivanje Odluke Ustavnog suda BiH. Ona je, naime, potpisala Odluku Vlade bh. entiteta RS da se izdvoji 1,7 miliona KM za organizovanje referenduma, a od navedene sume je prebačeno na kabinet Milorada Dodika sa naznakom”za potrebe organizacije referenduma”.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić osumnjičen je da nezakonito angažovao pripadnike Oružanih snaga BiH na obilježavanju neustavnog dana bh. entiteta RS.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh