ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
BiH

Brand: “Tražio sam od Vlade Njemačke da kazni Dodika”

Predsjednik Odbora za ljudska prava u njemačkom Bundestagu Michael Brand, jedan od stranačkih saradnika njemačke kancelarke Angele Merkel u CDU, u razgovoru za “Avaz” kazao je da je tražio da unutar Evropske unije budu pokrenute sankcije protiv predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika.

Michael Brand - Depo.ba

Brand je za “Avaz” istakao da sada treba uslijediti efikasan odgovor na ratne huškače na Balkanu, dodavši da je od ministra vanjskih poslova Njemačke Franka-Waltera Steinmeiera zatražio “blagovremenu i jasnu reakciju”…

“Diplomati u Briselu i Berlinu ne smiju duže biti puki gledaoci ove situacije, vremena je sve manje. Dodikova najava o jednostranom pomjeranju granica u Evropi opasna je igra vatrom. Kada osigurač počne gorjeti, bit će prekasno”, kazao je Brand.

Istakao je da Dodik u znatnoj mjeri ugrožava suverenitet i teritorijalni integritet BiH te da je evidentno da jednostrano traži promjene granica na Balkanu.

“Nacionalisti u Bosni i Hercegovini, na Kosovu i u Srbiji testiraju koliko daleko mogu ići sa EU. Nakon snažnog signala Sjedinjenih Američkih Država, Njemačka i EU ne smiju se više i sklanjati ili saginjati pred ovim problemom. Jer, nikakva reakcija također je reakcija. Pogrešni ljudi ovaj bi signal jako dobro razumjeli”, naglasio je Brand.

Kako je kazao, ako bi Evropljani kod ovakve eskalacije usred Evrope doživjeli još jedan neuspjeh, to ne bi ostalo bez posljedica.

“Radi se o stabilnosti i sigurnosti u Evropi, posebno za Njemačku. Nedavne eskalacije između Srbije i Kosova baš se uklapaju u obrazac ispravljanja grešaka. Sve ovo ne dešava se slučajno. To je ista nacionalistička retorika kao i ona koja je stizala od Slobodana Miloševića uoči ratova devedesetih godina”, rekao je Brand.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh