BiH

Spomenka Hadžić: “Sramotno je da nam djevojke umiru od raka grlića maternice”

Karcinom grlića maternice drugo je najčešće maligno oboljenje kod žena i jedan od vodećih uzroka smrti u nerazvijemim i zemljama u razvoju.

Spomenka Hadžić - Faktor

Prema nekim statističkim podacima godišnje u svijetu od ove bolesti umre oko 720 žena. Nažalost, Bosna i Hercegovina spada u one države koje godišnje bilježe visoku stopu obolijevanja, ali i smrtnosti. Za to su, kažu ginekolozi, odgovorna dva razloga – nedostatak nacionalnog programa redovne kontrole i neinformisanost žena, piše “Faktor“…

Nemamo nacionalni program prevencije

“Mi smo jedna od rijetkih zemalja koja nema razvijen nacionalni program prevencije raka grlića maternice koji podrazumijeva redovni dolazak na pregled kad se uzima Papa test, analizuje, a zatim se žena obavještava o rezultatima. Praksa u zapadnim zemljama je takva da žena koja se ne odazove na pregled snosi posljedice toga tako što sama plaća Papa test, a i liječenje, ukoliko joj se otkrije oboljenje”, kaže prof. dr. Mahira Jahić, ginekolog.

Međutim, Jahić nas uvjerava kako, ipak, nije sve tako crno, pa navodi Tuzlanski kanton, gdje se u posljednje vrijeme povećava broj žena koje redovno dolaze na kontrole.

“Vrlo je važno istaći da bi sve žene, od 21. do 65. godine života, trebale jednom godišnje uraditi Papa test ako je prethodni nalaz bio uredan. Ako nalaz nije uredan, doktor preporučuje ženi kad treba ponovo doći na testiranje”, pojašnjava Jahić.

Karcinom grlića maternice u bh. entitetu RS, po učestalosti, nalazi se na drugom mjestu, odmah iza raka dojke. Kazala nam je to prof. dr. Zdenka Gojković, nacionalni kordinator za maligna oboljenja ovog bh. entiteta, ističući kako se godišnje evidentira oko 200 novooboljelih žena.

“Istitut za zaštitu zdravlja (bh. entiteta) RS od 2001. godine vodi registar oboljelih od malignih bolesti. Kad se pogledaju ti podaci može se zaključiti da broj otkrivenih karcinoma raka grlića maternice iz godinu u godinu rapidno raste”, ističe Gojković.

Najbolji način ranog otkrivanja bolesti je uvođenje skrininga, čime bi se, naglašava Gojković, ne samo spasili životi žena, nego bi se i uštedio novac potreban za skupe liječničke tretmane.

“Finska nam je najbolji primjer. U toj zemlji je prije nekoliko godina rak grlića maternice bio na prvom mjestu kada je riječ o broju oboljelih. Kako bi riješili problem uveli su nacionalni program ranog otkrivanja bolesti. Rezultat je takav da se rak grlića maternice danas u Finskoj nalazi na 18. mjestu”, kaže Gojković, dodavši kako bi i trogodišnji pregledi dali rezultate.

Nikog nije briga za žene u ruralnim područjima

Prema riječima Spomenke Hadžić, predsjednice Udruženja žena liječenih od raka dojke “Renesansa”, žalosno je i sramotno da nam u 21. vijeku , ne samo starije žene, nego i djevojke, umiru od karcinoma grlića maternice.

“Suština našeg problema je nedostatak skrininga u svim oblastima medicine, ali i neznanje. Djevojčicu već sa prvom menstruacijom treba edukovati kako da zaštiti svoje zdravlje, a ne da je bude stid pitati ono što treba znati. Zašto je problem uputiti medicinske ekipe u ruralne dijelove zemlje koje bi trebale pričati ženama o reproduktivnom zdravlju. Funkcioniramo po principu: “Ako su u gradu, sve ti je dostupno, ako si u nekoj zabiti, jer te život tamo odveo, trebaš umrijeti od nečega što je u zapadnoj Evropi odavno nezamislivo”. U svijetu je sve već izmišljeno, samo trebamo prepisati. Dajte nam kvalitetne programe kontrole, a onaj ko se ne odazove neka snosi posljedice”, kaže Hadžić.

Uzročnici bolesti:

  • Infekcija Humani Papilloma virusom (HPV) najvažniji je predisponirajući faktor u nastanku promjena koje prethode karcinomu grlića maternice,
  • dugotrajne neliječene upale grlića maternice,
  • genetska predispozicija,
  • pušenje,
  • se*sualne navike,
  • pad imuniteta,
  • stres,
  • faktori vezani za muškog partnera.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh