BiH

Crnadak: “Ideja da Cormack bude proglašena osobom non grata potpuno pogrešna”

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak rekao je da nikada nije podržao nijedne sankcije, pa tako ne podržava ni sankcije SAD protiv predsjednika bh. entiteta Republike Srpske Milorada Dodika.

No image - Haber.ba

“Ne mogu da zamislim nikoga ko se u (bh. entitetu) Republici Srpskoj zbog ove situacije raduje. Ipak, je riječ o predsjedniku Republike”, rekao je Crnadak na konferenciji za novinare u Bijeljini, piše “Srna”…

On je naglasio da sankcije koje su SAD uvele predsjedniku bh. entiteta RS nisu usmjerene ni protiv bh. entiteta Republike Srpske, ni protiv BiH, iako će, kako kaže, biti posljedica i za bh. entitet RS i za BiH.

“Ove sankcije odnose se samo na Milorada Dodika i rezultat su njegovog ličnog odnosa sa američkom administracijom, sa kojom on igra jednu dugogodišnju ‘igru živaca'”, rekao je Crnadak na konferenciji za novinare.

On je istakao da, ako Dodik u “ovu priču” uvuče srpski narod, Vladu i Narodnu skupštinu bh. entiteta Republike Srpske, onda će, kako kaže, uvesti bh. entitet RS u izolaciju.

“To nije dobro i ja ga zato pozivam da to ne radi. Ove sankcije uveo je State department, a ne Američka ambasada u Sarajevu i ideja da američki ambasador u BiH Maureen Elizabeth Cormack bude proglašena personom non grata je nerazumna i potpuno pogrešna”, mišljenja je Crnadak.

On smatra da su savjetnici Milorada Dodika morali da znaju i trebalo je da mu kažu da proglašavanje ambasadora nepoželjnim u BiH nije nadležnost ministra vanjskih poslova BiH, nego Predsjedništva BiH.

“Ministarstvo vanjskih poslova BiH nastaviće da sarađuje sa predstavnicima SAD i u Washingtonu i u Sarajevu, jer SAD nisu neprijatelj ni srpskom narodu, ni bh. entitetu Republici Srpskoj, niti bilo kome drugom u BiH”, kaže Crnadak.

Da jesu, ističe Crnadak, ne bi istog dan kada je objavljeno da su uvedene sankcije Dodiku, premijer Srbije Aleksandar Vučić razgovarao sa potpredsjednikom SAD Josephom Bidenom, a predsjednik Srbije Tomislav Nikolić sa američkim ambasadorom u Beogradu Vilijemom Montgomerijem.

On je rekao da, kao predstavnik bh. entiteta Republike Srpske u Vijeću ministara BiH, može poručiti da nema, niti će ikada biti neke trgovine oko stvari kao što su Dejtonski sporazum, teritorija i nadležnosti bh. entiteta Republike Srpske, entitetsko glasanje, uloga bh. entiteta RS u evropskim integracijama…

“Isto tako smatram da dok god se ove stvari poštuju i dok ih niko ne dovodi u pitanje, naša je obaveza da sa ljudima koji predstavljaju sve zemlje, pa i SAD, razgovaramo, sarađujemo i tražimo najbolja rješenja za bh. entitet Republiku Srpsku i BiH”, rekao je Crnadak.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh