ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
BiH

Michael Roth, ministar za EU poslove: “Nedopustivo je opstruisanje evropskog puta BiH”

Michael Roth, ministar za evropske poslove u Ministarstvu vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke, je, obraćajući se prisutnima na ceremoniji obilježavanja 25. godišnjice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske u Zagrebu, kazao da će Njemačka nastaviti podržavati proces proširenja Evropske unije (EU).

Michael Roth - SB

Problemi unutar EU, vjeruje Roth, neće biti prevaziđeni ukoliko sve zemlje Zapadnog Balkana ne postanu članice te zajednice. S obzirom na aktuelnu diplomatsku ofanzivu iz Hrvatske da se obaveza reforme izbornog zakonodavstva nametne kao novi prioritet na evropskom putu BiH, njemački ministar je okupljenima uputio poruku, piše “Slobodna Bosna“…

“Posljednje rasprave u Vijeću EU-a u vezi sa procesom proširenja pokazuju da teška naslijeđa prošlosti još bacaju sjenu na današnjicu. Želio bih ohrabriti Hrvatsku da uradi sve što može na očuvanju stabilnosti i saradnje među zemljama Zapadnog Balkana. Pokušajmo pronaći rješenja, a ne probleme. Pokušajmo ne stvarati nove prepreke, već uklanjajmo postojeće”, kazao je Roth, jasno poručivši da socio-ekonomske reforme, sadržane u Reformskoj agendi, moraju ostati ključni uvjet za dodjelu kandidatskog statusa BiH.

Hrvatska, kao članica EU, bi, smatra njemački ministar, trebala imati posebnu odgovornost u procesu proširenja, a podrška Hrvatske evropskom putu BiH i Srbije je ključna za evropski put tih zemalja.

“Stalni napori u procesu pomirenja su potrebni za ponovno uspostavljanje povjerenja i regionalne saradnje”, dodao je Roth.

Podsjećanja radi, hrvatski zvaničnici u institucijama EU-a u posljednjim mjesecima aktivno rade na nametanju obaveze izmjena Izbornog zakona BiH na putu do dobijanja kandidatskog statusa. Pod paravanom provedbe presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu “Sejdić-Finci” se tim lobiranjem nastoji riješiti takozvano “hrvatsko pitanje”, odnosno prilagodba izbornog zakonodavstva potrebama Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH. Uzimajući u obzir kompleksnost tih reformi i ranije neuspjehe u pokušajima pronalaska rješenja za to pitanje, neupitno je da bi nametanje te obaveze predstavljalo i novi zastoj na evropskom putu BiH.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh