ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
BiH

Washington oštro: Oni koji ne poštuju Dejton moraju odgovarati!

Pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Hojt Ji izjavio je za “Glas Amerike” da će Washington, kao garant Dejtonskog sporazuma, pomoći institucijama BiH da “pozovu na odgovornost i onemoguće individue, političare koji štete BiH, tako da oni neće moći da nastave s nanošenjem takve štete zemlji”.

Vašington - Nezavisne

Ji je podsjetio da se i u obraćanju kandidata za američkog novog državnog sekretara, Reksa Tilersona, čulo da Sjedinjene Države “smatraju da je izuzetno važno sve naše partnere, prijateljske države, držati odgovornim u pogledu onog što su prihvatili kao obaveze, što su obećali”. “Lideri Bosne i Hercegovine su svojevremeno potpisali Dejtonski sporazum, i dužni su da poštuju Ustav BiH, i sve zakone zemlje. Zato, svako u BiH ko želi, ili pokušava izbjeći poštivanje dejtonskog Ustava i zakona, mora odgovarati za to”, izjavio je Hojt Ji za “Glas Amerike“…

Pomoćnik državnog sekretara Amerike je naglasio da su oduvijek vrlo jasno predstavljali poziciju Sjedinjenih Američkih Država kada je BiH u pitanju. “Mi stojimo iza BiH kako bi se udružila u EU, kako bi ojačala ekonomiju, i otvorila radna mjesta. Isto tako ćemo se oduprijeti, i usprotiviti svakom nastojanju da se vuku potezi suprotni tim stajalištima. Jer, takvi potezi BiH vuku nazad, ka podjelama, sukobima i nestabilnosti. U tom smislu ćemo pomoći institucijama BiH – policiji, pravosuđu, medijima, građanskom društvu – da budu u mogućnosti da drže odgovornim političare, da mogu skrenuti pažnju javnosti na nepravilnosti tih političara koji rade protiv interesa BiH”, naglasio je Ji.

Kada je riječ o BiH, Vašington smatra, dodao je Hojt Ji, da prioritet moraju biti one reforme koje služe trenutnim potrebama građana BiH. Dakle, reforme koje će državni aparat učiniti mnogo funkcionalnijim i efikasnijim, koje će obezbijediti veću stabilnost i sigurnost u zemlji, koje će otvoriti nove mogućnosti za mlade ljude, bilo da je u pitanju obrazovanje, zdravstveno osiguranje, ili posao.

“U tom smislu smatramo da lideri u BiH koji odvraćaju pažnju sa ovih reformi, koji pokušavaju da promijene kurs kretanja zemlje, umjesto da doprinose sigurnosti, stabilnosti i prosperitetu zemlje, lideri koji nastoje da unesu podjele, nastoje namjerno da stvore probleme i prepreke procesima integracija BiH, bilo sa inostranstvom, ili unutar BiH, među entitetima – dakle, ti lideri, mi smatramo, djeluju direktno protiv volje naroda, i protiv i napora želja međunarodne zajednice da zemlja uspije”, upozorio je Hojt Ji.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh