ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
BiH

Ministarstvo odbrane BiH odgovara na ukupno 27 pitanja iz EU upitnika

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine sudjeluje u davanju odgovora na ukupno 27 pitanja iz Upitnika Evropske komisije, od čega je najveći broj iz Poglavlja 31. koje se odnosi na vanjsku, sigurnosnu i odbrambenu politiku. Odgovori su, u najvećoj mjeri, pripremljeni – kazali su za “Fenu” iz Ministarstva odbrane BiH…

Ministarstvo odbrane BiH - Cazin-danas.com

Ono što sada slijedi je usaglašavanje konačnih odgovora u skladu s funkcionalnim nadležnostima unutar Ministarstva odbrane BiH (MOBiH) i Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH.

Iz MOBiH pojašnjavaju da su uključeni u davanje odgovora na pitanja iz Upitnika iz oblasti Političkih kriterija – civilni nadzor nad sigurnosnim snagama i osnovna prava, a koja uključuju Poglavlje 14. – Transport, Poglavlje 25. – Nauka i istraživanje te spomenuto Poglavlje 31.

Kako su rekli, svako od pitanja ima svoj značaj, a pitanja su, generalno, vezana za funkcionisanje sistema odbrane te poštivanje međunarodne i domaće pravne legislative.

Po ocjeni Ministarstva odbrane, nema posebnih izazova, a pitanja su uopšteno jasna. Možda bude potrebe za dodatnim konsultacijama vezanim za iznalaženje boljih rješenja u prevođenju pojedinih dijelova pitanja, što u biti neće predstavljati problem.

“Upitnik Evropske komisije ne nalaže nikakve promjene već, koliko možemo procijeniti, ima “facts finding mission”, odnosno, za cilj ima pregled stvarnog stanja u oblastima podijeljenim u Poglavlja”, pojašnjavaju.

MOBiH odredilo je osobu za izradu odgovora na Upitnik, a to je pomoćnik ministra za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, koji je ujedno i kontakt osoba prema Direkciji za evropske integracije.

Ovo ministarstvo također ima uspostavljen sistem unutrašnje međunarodne koordinacije koji se primjenjuje i u izradi odgovora. To je, kako su objasnili, stručni tim koji priprema nacrte odgovora, a koji će u formi okruglog stola biti eventualno dorađeni te verifikovani kao službeni odgovori Ministarstva odbrane BiH.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh