BiH

Sarajevo: Uništeno 150 kg mesa, inspektori izrekli 36 hiljada KM kazni

S obzirom na pojavu salmonele u zemljama regiona, veterinarski inspektori su tokom decembra 2016. na području Kantona Sarajevo (KS) proveli inspekcijske nadzore kod subjekata koji se bave uvozom, preradom, prodajom i distribucijom mesa, mesnih prerađevina i jaja.

No image - Haber.ba

“Izvršeno je ukupno 649 inspekcijskih nadzora kojima su obuhvaćeni najznačajniji uvoznici mesa, industrijski proizvođači mesnih prerađevina koji koriste uvoznu i domaću sirovinu, veliki trgovački centri, te druge klaonice i samostalni objekti koji prodaju svježe neupakovano ili upakovano meso i jaja”, potvrdila je glasnogovornica Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS-a Vildana Brdarić, javlja “Fena”…

Naglasila je da je “na mikrobiološku analizu uzeto 419 uzoraka i, prema do sada većini poznatih rezultata laboratorijskih analiza, u kontroliranim proizvodima nije utvrđeno prisustvo bakterije salmonela spp, kao ni drugih bakterija značajnih za sigurnost potrošača, izvan propisanih granica”.

“Utvrđeni nedostaci pretežno se odnose na nepropisno obilježavanje mesa, nedostatak deklaracije i dokumentacije o zdravlju i porijeklu, neodgovarajući temperaturni režim čuvanja, te nehigijensku manipulaciju proizvodima u momentu kontrole”, kazala je Brdarić.

Prema njenim riječima, zbog utvrđenih nepravilnosti inspektori su izrekli 36 novčanih kazni u ukupnom iznosu 36.050 KM, te u pet slučajeva naredili neškodljivo uništenje oko 150 kg mesa i mesnih proizvoda koji nisu imali odgovarajuću veterinarsku dokumentaciju.

Kontrole će biti nastavljene i u predstojećem periodu u redovnim i usmjerenim nadzorima, najavljeno je iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS-a.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh