ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
BiH

Reakcija Ministarstva odbrane BiH: “Nije prekršen nijedan zakon”

Pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine su učestvovali na proslavi neustavnog dana bh. entiteta Republike Srpske u Banjoj Luci, a to je izazvalo brojne reakcije u BiH i regiji.

Oružane snage BiH - Facebook

Danas je iz Ministarstva odbrane BiH stigla reakcija na događaje od početka sedmice.

U Ministarstvu obrane BiH jučer je održan sastanak, a MO BiH se s time u svezi oglašava saopštenjem koje prenosimo u cjelosti.

“Na sastanku ministrice obrane BiH Marine Pendeš, zamjenika ministra Seada Jusića i Borisa Jerinića, tajnika MO BiH Muhameda Smajića, načelnika ZS OS BiH general-pukovnika Ante Jeleča, zamjenika načelnika ZS OS BiH general-bojnika Mirka Tepšića i general-bojnika Senada Mašovića razgovarano je o događanjima u Banjaluci 8. i 9. januara 2017. godine u kontekstu hronologije aktivnosti MO i OS BiH na istim, piše “Avaz“…

Na sastanku je utvrđeno kako unutar MO BiH i lanca zapovijedanja OS BiH nije prekršen niti jedan zakonski ili podzakonski propis u navedenom kontekstu, te su se OS BiH potvrdile i očuvale kao zajednička institucija težišno usmjerena na ispunjavanje svojih zakonskih obveza.

Prisutni su se usuglasili kako na MO i OS BiH ne smiju i ne mogu uticati dnevnopolitička zbivanja te da menadžment i personal MO i OS BiH ostaje predan ispunjavanju svih planova i ciljeva koji se nalaze pred Institucijom u narednom periodu, u svezi održavanja prosperiteta, efikasnosti i jačanja OS BiH, provodeći planove i izvršavajući obveze na domaćem i međunarodnom planu.

Istaknuta je potreba za analiziranjem postojećih regulativa i procjene njihove svrsishodnosti i okvira koje one daju te potrebnim doradama učiniti ih boljim s manjom mogućnošću nedorečenosti u njihovoj primjeni pri provedbi zadaća OS BiH.

S obzirom na navedeno, menadžment MO BiH planira održavanje sastanka s članovima Predsjedništva BiH kako bi detaljnije definisali određene procedure i time izbjegli eventualne nesporazume koji iz nedovoljno objašnjenih pravila mogu proizaći”, saopšteno je iz Ministarstva odbrane BiH.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh