ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
BiH

Valentin Inzko o proslavi u bh. entitetu RS: “Praznik je kada ga slavi cijela porodica”

“Osnovna poruka u mojoj izjavi nije bila poređenje 9. januara s danom osnivanja NDH, već da se prekine s retorikom okrenutom ka podjelama i da političari konačno postignu dogovor o datumima koje ova zemlja i njeni građani mogu obilježavati tako da se na jednak način obuhvate svi segmenti društva.”

Valentin Inzko - Danas.info

Riječi su ovo visokog predstavnika za BiH Valentina Inzka, dodajući da su tokom obilježavanja 9. januara bila isključena dva konstitutivna naroda, Bošnjaci i Hrvati.

“Povrh toga, Ustavni sud tri puta je donio odluku o ovom datumu. Kao i u svakoj državi, tako su i u BiH odluke Ustavnog suda konačne i obvezujuće, bez obzira na to sviđalo se to nama ili ne”, izjavio je Inzko, piše “Avaz“.

Što se tiče samog praznika, Inzko je dodao da je “to kao u porodici, najljepša porodična okupljanja su ona koja svi članovi porodice mogu slaviti i u kojima svi mogu učestvovati i ona najduže ostaju u sjećanju”.

“Ustavni sud BiH odlučio je o pitanju je li 9. januar kao dan (bh. entiteta) RS u skladu s Ustavom. Sud je poništio rezultate referenduma o danu (bh. entiteta) RS s obzirom na to da je referendum proveden na osnovu odluke za koju je Sud utvrdio da nije u skladu s Ustavom te je u suprotnosti s nalogom koji je Sud utvrdio u svojoj privremenoj mjeri. Uzimajući u obzir sve ovo, može postojati samo jedan stav, a to je da Ustav BiH, uključujući i odluke Ustavnog suda, mora biti poštivan. Tu nema biranja. Entiteti su pravno uspostavljeni i postoje samo na osnovu Ustava BiH. Stoga se ovdje ne radi o entitetskim praznicima, nego se radi o poštovanju Ustava i vladavine prava”, kazao je visoki predstavnik.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh