BiH

Burne reakcije na navodni izvještaj: Novalić tvrdi da neće privatizovati BH Telecom

Današnji natpisi u pojedinim bh. medijima podigli su veliku prašinu zbog navodnog izvještaja Vlade Federacije BiH koji je ustvari priprema za prodaju i privatizaciju JP BH Telecoma, ali i kritikuje finansiranje nekih medija iz budžeta ovog poduzeća.

Bh telecom - Avaz.ba

Takvi navodi izazvali su brojne reakcije u bh. javnosti, te je prvenstveno reagovala Vlada Federacije BiH, koja je kazala da ne postoje nikakvi ni javni, ni tajni planovi privatizacije BH Telecoma, niti da je to bio ikada uslov MMF-a. Istakli su i da Vlada može razmatrati i odlučivati isključivo o Izvještaju o poslovanju koji je sačinila uprava BH Telecoma, a koji će biti dostavljen putem nadležnog ministarstva.

“Stoga tvrdnja da Federalna vlada samoinicijativno istražuje poslovanje pojedinih kompanija i da ih kasnije u ‘paralelnim izvještajima’ optužuje za manipulacije i zloupotrebe predstavlja besmislicu i potpuno nepoznavanje pravnih procedura, koje moraju biti ispoštovane, da bi neki akt bio razmatran na sjednici Vlada Federacije BiH“, navodi se u saopštenju Vlade FBiH.

Reagovao je i Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari, koji je uputio javni protest premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću i njegovom Kabinetu, radi nedopustivog političkog pritiska na medije i pokušaja finansijskog ucjenjivanja medija kroz marketinške aktivnosti javnih kompanija u vlasništvu Vlade.

Naime, u navodnom izvještaju stoji i to kako se BH Telecom koristi za sponzorisanje medija koji pišu protiv Vlade FBiH, premijera Kantona Sarajevo i bošnjačkog člana Predsjedništva, zbog čega bi takvu praksu trebalo prekinuti.

“UO BH novinara ocjenjuje skandaloznim, neprofesionalnim i nedemokratskim dovoditi sponzorstva i marketinške aktivnosti medije u vezi s političkim obračunima Vlade Federacije BiH i rukovodstva javnih kompanija. Posebno je nedopustivo tražiti uskraćivanje novca medijima koji su objavljivali kritičke i istraživačke tekstove o nepotizmu, korupciji i mogućim kriminalnim aktivnostima čelnika SDA u javnim organima vlasti”, ističe se u saopštenju BH novinara, koji su posebno zabrinuti zbog činjenice da Vlada i premijer javno priznaju kako novcem ili njegovim uskraćivanjem nastoje uticati na uredničke politike i medijske sadržaje.

U tom kontekstu UOBH novinara zahtjeva od Vlade FBiH da hitno povuče svoj izvještaj o finansijskom ucjenjivanju jednog broja medija i kontroli aktivnosti na društvenim mrežama.

Na sve ove optužbe reagovao je i premijer Federacije BiH Fadil Novalić, koji je odlučno odbacio tvrdnje da će Vlada privatizovati BH Telecom. Pojasnio je da BH Telecom na berzi posljednje godine ima padajuću vrijednost, iako su mu bilansi dobri i u takvim uslovima to poduzeće se restruktuiše, a ne prodaje.

“Privatizacije BH Telecoma nema i neće je biti u ovom mandatu”, zaključio je Novalić, dodavši da postoji mogućnost eventualne djelomične privatizacije u deset posto udjela vlasništva ili da se uvede još domaćih vlasnika koji bi vršili pritisak na bolje upravljanje ovim poduzećem.

Podsjećamo, cijela priča u vezi sa spornim izvještajem Vlade Federacije BiH počela je nakon objave “Dnevnog lista“, koji je objavio “skandalozni izvještaj”, a u kome se navode sve ove sporne stvari.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh