BiH

Savjetnik Bakira Izetbegovića: “Nekom trebaju špekulacije i sukob, ali moramo biti profesionalni”

Selmo Cikotić, savjetnik u Kabinetu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, na današnjoj konferenciji za novinare govorio je o stavovima Izetbegovićevog kabineta u vezi s angažiranjem jedinice oružanih snaga (OS) BiH u ceremoniji obilježavanja neustavnog dana bh. entiteta RS, 9. januara u Banjoj Luci.

Selmo Cikotić - Avaz

Cikotić je kazao da je u Ministarstvu odbrane, te u Oružanim snagama BiH, već pokrenuta istraga za utvrđivanje odgovornosti kako je došlo do upotrebe jedinice OS-a.

“Predsjednik Izetbegović će pokrenuti postupak da se te okolnosti rasvijetle. Trenutno ne bih želio da komentarišem bilo šta preko toga, zato što tek nakon ispitivanja i utvrđivanja jednog većeg broja činjenica treba doći do stvarnih pokazatelja”, kazao je Cikotić, piše “Avaz“…

Cikotić je kazao i da je Izetbegović bio iznenađen činjenicom da je predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, uprkos nepostojanju konsenzusa o tom pitanju angažirao jedinicu OS-a 9. januara u Banjoj Luci .

“I ovo je presedan da je jedan od članova Predsjedništva, bez obzira što je u ovom slučaju predsjedavajući, samostalno donio odluku, jer je Predsjedništvo kao kolektivni organ, a ne bilo koji njegov član vrhovni komandant Oružanih snaga.”

Pokrenuta istraga

Odgovarajući na novinarski upit, zašto kabinet bošnjačkog člana Predsjedništva BiH nije odgovorio na upit Ministarstva odbrane, nakon reakcije NATO štaba u Sarajevu o zabrani učešća OS-a na ceremonijama u Banjoj Luci 9. januara, Cikotić je pojasnio da nije praksa da kabineti pojedinačno odgovaraju Ministarstvu, nego zahtjeve i određene akte prema Ministarstvu šalje predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Cikotićev odgovor na ovo pitanje otkrio je i činjenicu da je u svim dosadašnjim slučajevima svaki zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva BiH prema Ministarstvu odbrane, podrazumijevao da u vezi toga postoji konsenzus sve trojice članova Predsjedništva. S obzirom da u vezi Ivanićevog zahtjeva nije bilo konsenzusa, a on se ipak obratio Ministarstvu, jasno je da i je ovdje napravljen presedan.

“Kad se predsjedavajući Predsjedništva BiH, obrati ministru odbrane s bilo kakvim stavom, zahtjevom ili odlukom, onda to načelno podrazumijeva konsenzus sva tri člana Predsjedništva BiH, jer je to mehanizam i način donošenja odluka. U ovom slučaju taj uslov nije bio ispunjen”, pojasnio je Cikotić.

Također, Cikotić je odgovorio i na pitanje, zna li se u ovom trenutku je li Treći puk OSBiH imao naredbu Ministarstva odbrane da ne učestvuje u ceremoniji 9. januara i kako je trebao postupiti na naredbu Mladena Ivanića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

“Da je ta kompletna situacija jasna, ne bi se tražila istraga i ne bi se tražilo utvrđivanje činjenica. Budući da nije i budući da postoji kontradiktornost određenih informacija, naređeno je da se provede istraga.Mislim da u ovoj situaciji špekulacije najmanje koriste. Nekom trebaju, nekom sukob treba, ali ja mislim da se odgovornost institucija treba pokazati i u smislu profesionalizma i korektonosti”, kazao je Cikotić.

Komentarišući na novinarski upit ko će ukoliko bude utvrđena krivična odgovornost zbog učešća OS na obilježavanju neustavnog dana bh. entiteta RS odgovarati, Cikotić je kazao da ne može prejudicirati ishod pokrenute istrage. Međutim, kao nekadašnji državni ministar odbrane s kako je sam kazao “poprilično dugim iskustvom i djelovanjem i upotrebe OS-a”, iznio je svoj stav o tome.

“Ovdje ispod nivoa načelnika Zajedničkog štaba ne vidim da se treba utvrđivati odgovornost nekog od ljudi u OS-a, ali još jednom ne želim da prejudiciram rezultate bilo kakvog postupka. Mislim da je ključ ove situacije da se na jedan korektan način napravi analiza , da se postojeći propisi tamo gdje treba dodatno preciziraju i da se bavimo s velikim brojem pitanja koja su bitnija od obilježavanja jedne godišnjice, o bilo kojoj se godišnjici se radilo”, odgovorio je Cikotić.

Odgovarajući na upit o tome, očekuje li da NATO štab u Sarajevu sankcioniše odgovorne Cikotić je kazao da će”prespustiti samom NATO-u da brine o dignitetu vlastitih odluka”.

“Mi tu ne možemo ništa suflirati. Ovlaštenja NATO-a i SFOR-a su da bude prisutna. To što se nisu koristila zadnjih godina dokaz su činjenice o zrelosti , odgovornosti i principijelosnosti pripadnika OSBiH na svim nivoima. Ja ni taj ishod ne želim prejudicirati”, kazao je Cikotić.

Istakao je i da se u ovom slučaju ne radi o tome da “zabranjuje obilježavanje dana bh. entiteta RS“, ni postojanje manjeg bh. entiteta.

Kolektivna prava

“A, još manje da se Srbima u BiH osporavaju bilo kakva kolektivna prava. Mislim da je intencija predsjednika Izetbegovića da se diskriminirajuća dimenzija tog datuma i načina na koji je do sada obilježavan taj dan isključi. Da se postigne dogovor oko načina obilježavanja tog dana, na način da i Bošnjaci ,Hrvati i ostali mogu učestvovati i ostali u obilježavanju dana (bh. entiteta) RS, kao zajedničkog praznika svih građana koji žive na prostoru i tog entietta i drugog entiteta i Brčko Distrikta, pa i regiona. Ne radi se ni o kakvoj namjeri da se ospori ni postojanje ni pravo (bh. entiteta) RS, da obilježava svoje praznike, pa i svoj dan”, kazao je Cikotić.

Iz cjelokupne situacije, naveo je Cikotić, kada je u pitanju angažman OS u Banjoj Luci može se kako je kazao “iščitati i nešto pozitivno”.

“Ono što mnogi analitičari primjećuju jeste to da je na obilježavanju dana (bh. entiteta) RS bila prisutna i jedinica s oznakama OSBiH, s zastavom BiH, s počastima predsjedavajućem Predsjedništva BiH. Dakle, u svemu tome se može iščitavati i jedna pozitivna dimenzija”, rekao je Cikotić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh