ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
BiH

Čedomir Jovanović: Obilježavanje 9. januara skriva činjenicu da RS prebrojava neprijatelje

“Srbima u (bh. entitetu) Republici Srpskoj (RS) i Bosni i Hercegovini je potrebna politika koja bi naišla na razumijevanje onih sa kojima su bili u najvećem nesporazumu, a to nije Beograd, već Sarajevo, Zagreb i međunarodna zajednica”, poručio je Čedomir Jovanović, predsjednik srbijanske Liberalno demokratske partije.

Čedomir Jovanović - Nezavisne.com

“Sve što prati Dan (bh. entiteta) Republike Srpske dodatno konfrontira srpski narod sa Bošnjacima i Hrvatima, umjesto da sa njima popravlja odnose kako bi od Bosne i Hercegovine nakon godina sukoba napokon bila stvorena funkcionalna država. RS i Srbi koji tamo žive će razlog za slavlje imati onda kada ih budu poštovali oni na koje su najupućeniji, a to su Bošnjaci i Hrvati u Bosni i Hercegovini. Poruke koje su danas poslate iz Banje Luke ugrožavaju Srbe i (bh. entitet) RS i zbog toga je naša dužnost da pokažemo i snagu i pamet za politiku koja će preokrenuti hronično loše odnose u regionu, a posebno u Bosni i Hercegovini”, poručio je Jovanović na službenoj web stranici LDP-a.

Ističe da je “cilj stavljanja u prvi plan obilježavanja Dana bh. entiteta RS pokušaj da se sakrije činjenica da je bh. entitet RS usamljen i izolovan, da prebrojava svoje neprijatelje, umjesto da stvara odnose prijateljstva i poštovanja, da nailazi na sve manje razumijevanja, ne samo u Srbiji, već i u čitavom regionu i svijetu, da ekonomski posustaje i da su njeni građani ostali bez entuzijazma i nade u bolje sutra koja je potrebna ne samo bh. entitetu RS, već i čitavoj Bosni i Hercegovini”.

“Najnovije izjave Milorada Dodika predstavljaju najveću prijetnju i apsolutno su suprotstavljeni interesima Srbije. Kao što je, zloupotrebljavajući Srbiju i manipulišući nesrećama i Srba i Bošnjaka, organizovao referendum o Danu (bh. entiteta) RS koji nije donio ništa dobro ni Srbima, ni Bošnjacima, ni (bh. entitetu) RS, Milorad Dodik danas svojim nedopustivim izjavama o izlasku (bh. entiteta) RS iz sastava BiH, zbog svojih ličnih interesa, otvoreno poziva na kršenje Dejtonskog sporazuma bez kojeg (bh. entiteta) Republike Srpske ne bi bilo, i samim tim osuđuje srpski narod u tom entitetu na nove sukobe i nova stradanja. Ni Srbiju, koja je kao potpisnik Dejtonskog sporazuma obavezna da čuva mir na prostorima bivše Jugoslavije, neće zaobići posljedice novih sukoba koje izaziva rukovodstvo (bh. entiteta) RS, i koji su danas svog najjačeg zagovornika imali u nacionalističkom ispadu predsjednika Srbije Tomislava Nikolića. Nikolić ne misli na (bh. entitet) RS, već samo o svojoj predsjedničkoj kampanji, i nije ga sramota da danas u Banjoj Luci slavi Dan (bh. entiteta) RS, uprkos tome što je šutio o referendumu kada se o tom danu odlučivalo”, poručio je Jovanović.

Na kraju je istaknuo da je “zato od najveće važnosti da Vlada Srbije napravi politički iskorak koji će značiti raskid sa politikom guranja Srba u (bh. entitetu) RS u nove sukobe, a da građanske demokratske snage u Srbiji budu predvodnici u formulisanju nove regionalne politike koja podrazumijeva pomirenje i konačno odustajanje od propalih politika devedesetih zbog kojih su milioni stradali, i zbog kojih i dan danas ljudi u regionu ne žive normalan život, već njegovu imitaciju“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh