ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
BiH

NAKON POSTROJAVANJA PRIPADNIKA OS BiH U BANJOJ LUCI: Oglasila se i zapovjednica Gizelle Wilz

Zapovjednica Štaba NATO-a, brigadni general američke vojske Giselle Wilz, upitana za komentar današnjeg postrojavanja pripadnika Oružanih snaga BiH u Banjoj Luci, izjavila je za kako je ono bilo u skladu s ranijim odlukama i preporukama.

Giselle Wilz - NAP

“Na osnovu današnjih izvještaja medija, izgleda da su OSBiH učestvovale na ceremonijalnim aktivnostima 8. januara odavanja počasti palim borcima i civilnim žrtvama rata, po odobrenju ministrice odbrane, te da su se pripadnici ponašali na profesionalan način. Ako su ovi izvještaji tačni, želim pohvaliti OSBiH i njihove civilne lidere”, kazala je Wilz, piše “Slobodna Bosna“…

Komentarišući isti događaj, zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine Sead Jusić kazao je da je današnje postrojavanje pripadnika Oružanih snaga BiH u Banjoj Luci u skladu s ranijim odlukama Ministarstva, ali i pismom Štaba NATO-a, i to bez obzira na to što odavanje počasti 8. januara imaju veze s obilježavanjem 9. januara. Podsjetio je da predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić ima pravo na Počasnu jedinicu.

“Ministarstvo odbrane odobrilo je učešće dijela našeg vojnog orkestra pri odavanju tih počasti. Na zahtjev predsjedavajućeg Predsjedništva da se odobri Počasna jedinica i za 8. i za 9. januar, jer on ima pravo na to, mi smo u petak ujutro prvotno odborili učešće i Počasne jedinice OSBiH. Kada smo dobili pismo Štaba NATO-a da bi učešće ijednog pripadnika OSBiH predstavljalo kršenje odluka Ustavnog suda, odnosno Zakona o odbrani, mi smo zatražili očitovanje svakog člana Predsjedništva BiH. Kako nismo dobili očitovanje, mi smo uputili naređenje jedinicama da bi svako učešće u bilo kojoj formi, dakle i orkestra i Počasne jedinice ili pojedinačno, u manifestacijama sutra, 9. januara, bilo protiv Zakona”, kazao je Jusić.

“Dakle, današnji čin je u skladu sa svim aktima i pravima”, rekao je Jusić, a sutra bi bilo koji čin u pogledu učešća OSBiH u obilježavanju manifestacije dana RS, a koji je neustavan, predstavljao kršenje zakona i uputa NATO-a.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh