ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
BiH

Bh. građani u Kanadi: 9. januar jedan od najcrnjih datuma u historiji BiH

Na Akademiji organizovanoj povodom 9. januara, Dana sjećanja na žrtve genocida u Bosni i Hercegovini, u kanadskom gradu Hamiltonu predstavnici organizacija bh. građana BiH u toj zemlji usvojili su proglas u kojem su podsjetili da već duže vrijeme lobiraju za kanadsku verifikaciju naučne i pravne činjenice o nastanku bh. entiteta Republike Srpske.

Kanada - Nezavisne.com

U tom smislu postignuto je da se o genocidu u BiH izučava u kanadskim školama, kanadski parlament je jednoglasno usvojio dvije rezolucije o genocidu u BiH, a u parlamentarnoj proceduri je i zakon o genocidu u BiH, ali tu su i druge brojne urađene aktivnosti kako se zločini ne bi zaboravili, prenosi “Fena”…

Ove organizacije ocijenile su da je 9. januar jedan od najcrnjih datuma u historiji BiH, Evrope i svijeta jer je tog dana 1992. godine skupština srpskog naroda u BiH usvojila Deklaraciju o proglašenju takozvane “Srpske Republike BiH” što je bio početak agresije na BiH.

“Većina onih koji su 9. januara 1992. sjedili u prvom redu dok se usvajala ta deklaracija danas su u zatvorima. Zato taj entitet nema legitimitet. Nastao je agresijom i genocidom te ovaj najmračniji prostor u Evropi nema nikakve pravne, historijske i moralne preduslove za osamostaljenje”, navodi se u Proglasu.

Za bh. državljane u Kanadi, bosanski Srbi priznaju agresiju i genocid obilježavanjem 9. januara kao “Dana (bh. entiteta) Republike Srpske”, kojeg je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim te svi oni koji podržavaju obilježavanje tog datuma ne poštuju suverenitet i nezavisnost države BiH i odluke njenih legalnih državnih organa.

Polazeći od činjenice da je u BiH mir bez istine i pravde, pozvali su Vladu Kanade da pruži podršku aktivnostima bh. građana, ocjenjujući da je bosanskohercegovačka budućnost u euroatlantskim integracijama, ali s institucionalizovanom istinom, pravdom i kulturom sjećanja.

Ovaj proglas, podsjeća se u saopštenju, usvojen je u skladu s Deklaracijom građana BiH u Sjevernoj Americi o proglašenju 9. januara Danom sjećanja na početak genocida u BiH koja je usvojena u Torontu 2015. godine.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh