BiH

Oglušili se na upozorenje NATO Štaba u BiH: U Banjaluci ipak postrojen Treći pješadijski puk na proslavi “Dana (bh. entiteta) RS”

Podsjećamo, Iako je Ustavni sud BiH osporio kao neustavan 9. januar, kao “Dan (bh. entiteta) RS”, danas u Banjoj Luci počinju zvanične aktivnosti na njegovom obilježavanju.

Mladen Ivanić - Fena

Treći pješadijski puk Oružanih snaga Bosne i Hercegovine postrojen je danas u Banjoj Luci gdje su počele aktivnosti obilježavanja “Dana (bh. entiteta) RS”, kojeg je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, piše “Fena”…

Pripadnici ovog puka, njih 40, kao i Vojni orkestar Oružanih snaga su postrojeni ispred mjesta na kojem zvaničnici bh. entiteta Republike Srpske polažu vijence palim borcima tog entiteta. Vijence će položiti predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, predsjednik bh. entiteta Republike Srpske Milorad Dodik i ostali zvaničnici bh. entiteta Republike Srpske.

Podsjećamo, Iako je Ustavni sud BiH osporio kao neustavan 9. januar, kao “Dan (bh. entiteta) RS”, danas u Banjoj Luci počinju zvanične aktivnosti na njegovom obilježavanju.

Srpski zvaničnici bh. entiteta RS će položiti vijence na spomenike palim borcima bh. entiteta RS i NOR-a, a entitetski predsjednik Milorad Dodik uručit će odlikovanja istaknutim pojedincima i institucijama. Za danas je najavljena i sjednica Senata bh. entiteta RS.

Nakon što je Ustvani sud bih proglasio neustavnim 9. januar “Dan (bh. entiteta) RS”, Narodna skupština bh. entiteta RS je, bez prisustva bošnjačkih poslanika, 25. oktobra prošle godine na posebnoj sjednici u Banjoj Luci usvojila Zakon o Danu bh. entiteta RS, po hitnom postupku.

Srpski zvaničnici se pozivaju na taj zakon i tvrde da bh. entitet RS ima pravo da praznuje svoj dan. Tražili su i učešće Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga BiH, ali je uslijedilo i pismo NATO štaba u BiH, prema kojoj bi se angažiranje Oružanih snaga 9. januara smatralo kršenjem odredbi Ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazum

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova bh. entiteta RS su za danas i sutra najavili pojačane sigurnosne mjere.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh