ODGOVORNOST! - #ostanikuci - #ostanidoma
BiH

Dodik pozvao 2.000 gostiju, dolazak potvrdili samo Nikolić, Dačić i Ivancov

Vlasti bh-. entiteta RS-a ove godine najavljuju “najglamurozniju proslavu 9. januara”, uprkos odluci Ustavnog suda BiH koji je obilježavanje ovog datuma proglasio neustavnim, a organizatori najavljuju dolazak više od hiljadu zvanica iz RS-a i regije, iako ne žele da otkriju ko je od domaćih ili stranih zvaničnika i ambasadora potvrdio svoj dolazak.

Milorad Dodik - Faktor

Kako se saznaje, organizacioni odbor za obilježavanje takozvanog dana bh. entiteta RS poslao je pozivnice na ukupno oko dvije hiljade adresa, piše “Faktor“…

Za sada je dolazak u Banju Luku zvanično potvrdio samo predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, a najavljen je i dolazak “više ministara iz Vlade Srbije”, dok se nezvanično saznaje da bi među njima trebali biti Ivica Dačić i Aleksandar Vulin.

Također, saznaje se da je svoj dolazak na svečanu akademiju u banjalučkoj dvorani Borik potvrdio ambasador Rusije Petar Ivancov. Dolazak je potvrdilo i nekoliko članova Srpske akademije nauka i umjetnosti (SANU).

“Poslali smo oko 2.000 pozivinica i očekujemo da će se veliki broj gostiju odazvati”, kratko je potvrdio izvor iz organizacionog odbora.

Prema nezvaničnim saznanjima “Faktora”, iznos planiran za ovogodišnju proslavu 9. januara, značajno premašuje budžete ranijih godina, koji su se kretali izmađu 90.000 i 110.000 KM, ali organizatori ne žele da preciziraju koliko će tačno novca potrošiti na planirane događaje.

Karakteristično je da ove godine, za razliku od ranijih, nije planiran vjerski obred u crkvi.

Prema objavljenom rasporedu, u ponedjeljak u 9.30 sati na Trgu Krajine u Banjoj Luci bit će održan obrazovno-zabavni program za djecu, a u 11 sati koncert dječijeg hora “Vrapčići”.

U 13 sati planirana je parada pod imenom “25 godina (bh. entiteta) Republike Srpske” nakon koje slijedi kulturno-umjetnički program. Na toj paradi, kako je traženo iz bh. entiteta RS, trebalo je da učestvuje i Treći pješadijski puk Oružanih snaga BiH, što je Ministarstvo odbrane BiH odbilo, te još oko 200 policajaca iz bh. entiteta RS, među kojima pripadnici specijalno-terorističke jedinice MUP-a bh. entiteta RS, Jedinica za podršku, kadeti Policijske akademije i policijski službenici iz više centara širom bh. entiteta RS.

Također u programu tog dana planirano je da učestvuje i Vojni orkestar Oružanih snaga BiH bend Banja Luka, u kojem svira oko 40 vojnika, a koji je trebalo da bude angažovan i prilikom polaganja vijenaca poginulim borcima Vojske RS, na grobljima Sveti Pantelija, Trgu palih boraca NOR-a i kod Spomen-kosturnice na banjalučkom Gradskom groblju.

Centralna “svečana akademija” bit će održana u banjalučkoj dvorani “Borik”, da bi se nakon toga program ponovo vratio u centar grada, odnosno na Trg Krajine gdje će u 19 sati početi koncert muzičara i pjevača iz bh. entiteta RS, a u 22 sata je, kao završnica, planiran koncert beogradske grupe “Legende”.

Osim ovog programa na 9. januar, u cijelom bh. entitetu RS se sprovodi posebna kampanja koja uključuje biloborde sa natpisom “PRAVOnaSLAVLJE” i trobojke duž većih saobraćajnica, videospotove, fotografije i letke.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh