BiH

Analitičari upozoravaju: Dodik hoće da Srbiju uvuče u sukob sa Amerikom

Srbija mora ostati imuna na Dodikove provokacije i testiranje terena u odnosima sa SAD, inače će odnosi sa najvećom zapadnom silom biti ozbiljno uzdrmani.

Milorad Dodik - Nezavisne.com

Na to upozoravaju srbijanski politički analitičari sa kojima je “Blic” razgovarao o posljednjoj u nizu ovogodišnjih “geopolitičkih” predstava u režiji predsjednika bh. entiteta Republike Srpske.

Performans sa Dodikovim odlaskom u Vašington na inauguraciju Donalda Trumpa kulminirao je u utorak, kada je Ambasada SAD odbila da prihvati da predsjednik bh. entiteta RS u Sjedinjene Države uđe samo sa diplomatskim pasošem. Dodik je potom najavio da će se odreći tog pasoša i zatražio vizu kroz predstavništvo Ambasade u Sarajevu.

Šta moćnik iz Laktaša želi ovim da postigne, pita se beogradski “Blic“?

Milorad Dodik sam je isprovocirao odmjeravanje snaga sa Vašingtonom da bi izmjerio gdje stoji u odnosu na novu administraciju, smatra analitičar Dušan Janjić.

Dušan Janjić

“Najprije, da je zaista pozvan na inauguraciju sigurno mu ne bi pravili probleme. Problem je što Miloradu Dodiku sukob sa Vašingtonom predstavlja dozu političkog adrenalina koja, međutim, proizvodi posljedice. Sigurno je da Srbija mora imati jasan stav u svemu ovome, posebno na temu referenduma za otcjepljenje koji se najavljuje”, smatra Janjić.

Da čelnik bh. entiteta RS svjesno diže tenzije misli i Aleksandar Popov iz “Centra za regionalizam”.

“On je majstor da manipulacijama digne sebi rejting i budite sigurni da mu idu u prilog ove peripetije sa odlaskom u SAD. Srbija neće trpiti neke ozbiljnije reperkusije – osim ako se ne umiješa u sukob. To bi bila velika greška. Vlada Srbije ne bi trebalo čak ni da se oglašava po ovom pitanju, prosto da sebi ne komplikuje život zato što je, eto, jedan čovjek imao prevelike političke ambicije. U slučaju da stane u njegovu zaštitu, pokazalo bi se i da je Vučićeva distanca prema Dodiku bila samo fasada”, upozorava Popov.

Za odnos između Srbije i Dodika inače dolaze “zanimljiva” vremena. Godina 2017. je najavljena kao izborna, ali i referendumska u bh. entitetu RS, i to otvara sijaset potencijalnih političkih kriza.

Bojan Klačar

“Trend porasta populizma koji Dodiku ide naruku za Srbiju predstavlja ozbiljan problem. Situacija u Bosni se ne smiruje: nema naznaka da će ekonomija da krene u dobrom pravcu, od nacionalnih politika se ne odustaje. Kako sada da zadržimo posebne odnose sa (bh. entitetom) RS – a da ne povlačimo radikalne poteze? Srbija ne smije da dođe u situaciju da arbitrira između Dodikovih odluka i nacionalnih interesa”, objašnjava Bojan Klačar iz Cesida.

A, moraće jer Dodik izgleda ne namjerava da uzmakne.

“On, poput Šešelja, svakim svojim potezom proizvodi političke posljedice. Manevarski prostor mu se smanjuje, i u 2017. će morati da ponovo osmisli svoju politiku u novim okolnostima”, zaključuje Janjić.

Vlada Srbije, međutim, nema luksuz ovakvih političkih igara.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh